Sute de tineri din Republica Moldova vin să studieze la Galaţi. Toţi îşi lasă în urmă ţara în căutarea unui viitor european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii din Republica Moldova vine să studieze în România. foto: Diana Deleanu
Tinerii din Republica Moldova vine să studieze în România. foto: Diana Deleanu

Lasă Republica Moldova pentru viaţa de student în Galaţi. Este situaţia a aproximativ 200 de tineri care îşi doresc să plece de acasă pentru a învăţa într-un stat european. La venirea în Galaţi sunt întâmpinaţi de Liga Studenţilor Basarabeni, care îi ajută să se integreze mai uşor. Mulţi vin cu speranţa că vor rămâne în ţară şi după terminarea studiilor.

Emoţionaţi şi entuziasmaţi, sute de tineri veniţi din Republica Moldova şi-au cunoscut în acest weekend noua lor casă - campusul studenţesc din Galaţi. Cu bagajele pline de vise, toţi au fost întâmpinaţi de membrii Ligii Studenţilor Basarabeni, care se ocupă de integrarea lor.

Printre boboci l-am întâlnit şi pe Ion Gherţa. A călătorit 150 de kilometri pentru a ajunge la Galaţi. Aici a ales să studieze în următorii patru ani Inginerie Electrică. Aşa şi-a îndeplinit cea mai mare dorinţă din copilărie - aceea de a ajunge în România. „Moldova şi România au fost o ţară. Şi acum suntem fraţi, suntem de acelaşi sânge. Şi am vrut mereu să văd locul de unde totul s-a pornit, locul unde Ştefan şi-a dus toate bătăliile sale. Locurile istorice care şi în prezent îi determină pe Moldoveni să mai lupte. Chiar îmi place limba. Vreau să studiez limba română să o studiez destul de corect. Şi îmi place şi accetul românesc”, ne-a mărturisit Ion Gherţa.

A ales Ingineria Electrică pentru că a auzit că este bine plătită. Plus că de mic a fost priceput la matematică şi fizică. Nu e de mirare că planurile de viitor şi le face tot în România. „Aş dori totuşi să rămân aici dar şi în Republica Moldova o să mă mai întorc. Numai că în ospeţie, totuşi aici este viitorul, aş dori aici să lucrez şi să îmi fac masteratul, posibil şi doctoratul. Oamenii aici sunt mai receptivi şi oraşul e mult mai curat. Asta îmi place foarte mult”, ne-a declarat bobocul Ion Gherţa.

Alţi basarabeni au ales să studieze în România pentru că în ţara lor, cariera pe care şi-au ales-o nu este de viitor. Este şi cazul Vioricăi, care în următorii trei ani va învăţa actoria la Galaţi. „Din păcate, în ţara mea actorii nu sunt apreciaţi la justa lor valoare. Abia poţi să supravieţuieşti. Aşa că am ales acest oraş pentru că e foarte aproape acasă şi actoria pentru că mă gândeam - O viaţă este prea puţin pentru mine! Şi vreau mai multe roluri, mai multe soarte să trăiesc, să intru în pielea altor oameni”, ne-a mărturist Viorica Bulgac.

De integrarea tinerilor se ocupă Liga Studenţilor Basarabeni, care au demarat şi un proiect - Adoptă un boboc. Ei au contactat pe reţele de socializare toţi bobocii şi iau îndrumat în permanenţă. Iar odată cu venirea lor în Galaţi a început ultima etapă a integrării. „Ultima etapă a proiectului este cunoaşterea oraşului Galaţi, vizitarea monumentelor istorice şi culturale din Galaţi şi o serie de acţiuni sportive şi de socializare prin care să îi ajutăm să se intergreze mai uşor în societatea gălăţeană”, ne-a declarat Ştefan Bejan, membru senior în Liga Studenţilor Basarabenilor.

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt 192 de locuri disponibile pentru studenţii din Republica Moldova, dintre care 69 vor primi şi o bursă lunară de 65 de euro.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite