Studenţii îi cer preşedintelui României să-i ajute să nu își piardă drepturile câștigate cu mare efort în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii ar putea fi invitaţi mâine la Palatul Cotroceni
Studenţii ar putea fi invitaţi mâine la Palatul Cotroceni

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) va avea cel mai probabil mâine o întrevedere cu consilierii pe probleme de educaţie din Palatul Cotroceni pe marginea problemelor grave identificate în Legea Educaţiei Naţionale asumată de către Guvern

În acest context, ANOSR vrea să solicite preşedintelui României să îi ajute pe studenţi să aducă amendamente la Legea Educaţiei Naţionale, astfel încât studenții din România să nu își piardă drepturile câștigate cu mare efort în trecut.

Principiul parteneriatului cu studenții este în spiritul Pactului pentru Educaţie, semnat de către ANOSR și stipulat, de altfel, în Strategia Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii la Capitolul 9.3: "Studenţii trebuie să devină o prezenţă activă, nu numai în organele de decizie colectivă (Consilii profesorale, Senat), unde adesea votul lor nu contează, ci şi în managementul executiv al instituţiei".

Deşi în textul legii este specificat clar că "studenţii sunt parteneri în comunitatea academică", reprezentanţii ANOSR au constatat cu dezamăgire că acest aspect este lipsit de coerenţă şi echitate, şi mai mult acest principiu mai sus menţionat, nu este respectat. Studenţii sunt excluşi din cele mai importante foruri de decizie şi anume comisia/modalitatea de alegere a rectorului şi consiliul de administraţie al universităţii.

"Considerăm că studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minim 25% în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional, executiv sau consultativ. Aceştia reprezintă mai bine de 90% din comunitatea academică, iar reprezentarea studenților este un drept fundamental pe care nu suntem dispuși să îl pierdem", spune Daniela Alexe, președinte ANOSR.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite