Ştiţi cum arată cea mai mare specie de scoică din România? Dacă nu, o puteţi vedea ca exponatul lunii la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi
0Cunoscută şi sub numele de scoica gigant chinezească sau scoica de mlaştină, este o specie originară din bazinul fluviului Yangtze, China şi a fost introdusă accidental în România de către om, în perioada 1959 - 1965, odată cu speciile fitofage de crap chinezesc importate din China.
În cadrul expoziţiei vor fi expuse trei exemplare de scoică de mlaştină, care fac parte din patrimoniul ştiinţific al muzeului gălăţean.
Cel mai mare din exemplarele expuse măsoară 26 centimetri lungime, face parte din patrimoniul ştiinţific al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi şi a fost colectat în anul 2012 din Lacul Pochina - (an în care lacul a secat în totalitate datorită secetei), situat în lunca inundabilă a Prutului Inferior pe teritoriul judeţului Galaţi.
În zona noastră, specia a fost semnalată pentru prima dată în literatura de specialitate, în anul 2007.
Această specie de scoică s-a înmulţit şi s-a răspândit foarte repede, în detrimentul speciilor autohtone, datorită unor avantaje: rată mare de creştere, este mult mai rezistentă la poluare şi hipoxie (lipsa oxigenului) şi dezvoltă 2-3 generaţii pe an comparativ cu speciile locale de scoici (din familia Unionidae), care au o singură generaţie pe an. Aceste cauze explică succesul evolutiv al speciei, care în ultimii 20 de ani a invadat noi teritorii, colonizând atât România cât şi toată Europa.
Exponatul lunii februarie va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 28 februarie 2015.