Spitalele administrate de Primăria Galați vor fi digitalizate. Medicii vor accesa rapid informațiile medicale ale pacienților
0Proiectele pentru digitalizarea celor trei unități medicale aflate în administrarea Primăriei Galați (Spitalul pentru Copii, Maternitatea și Spitalul de Psihiatrie) vor primi finanțare prin PNRR. În total este vorba despre 17,7 milioane de lei (5,9 milioane de lei pentru fiecare spital).
În principal, este vorba despre extinderea componentelor hardware ale rețelei de comunicații, de actualizarea și instalarea de software pentru rețele, pentru sisteme de securitate și instalarea de echipamente hardware.
„Sănătatea este o prioritate și aducem la noi standarde toate spitalele pe care le avem în administrare. Trăim în era tehnologiei și este important să le asigurăm pacienților cele mai bune condiții”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Implementarea acestor proiecte va contribui la îmbunătățirea și optimizarea activităților clinice, asigurând interoperabilitatea dintre diferitele aplicații medicale și facilitând accesul rapid și securizat la informații relevante pentru îngrijirea pacienților.
Primăria municipiului Galați a realizat în ultimii ani investiții majore în cele trei spitale și are în derulare alte proiecte.
La Spitalul pentru Copii a fost construită o clădire modernă pentru primirea urgențelor, iar în curând va deveni funcțională o nouă clădire pentru ambulatoriu, în timp ce principalul corp de clădire este în modernizare.
La Spitalul Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” a fost construit un nou ambulatoriu de specialitate. La Maternitatea „Buna Vestire” sunt în plină desfășurare lucrările privind relocarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului. De asemenea, aici este în derulare și proiectul privind reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii spitalului.
Roboți pentru dezinfecția saloanelor și sălilor de operație
Și la Spitalul Județean din Galați s-a introdus recent o nouă tehnologie. Este vorba despre 22 roboți pentru dezinfecția saloanelor și sălilor de operație. Noii roboți fac parte din cele peste 300 de echipamente de dezinfecție, decontaminare și sterilizare cu care a fost dotată unitatea medicală.
„De la 3 ore, la doar 7 minute. Atât durează de astăzi igienizarea unei săli de operație cu ajutorul unuia dintre cei mai performanți roboți de dezinfecție din lume. Adică mai repede și mai bine, sala de operație putând fi folosită în condiții de siguranță în doar câteva minute. Iar 22 de astfel de roboți au fost aduși astăzi (n.r. - luni, 26 februarie 2024) la Spitalul Județean”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Cu ajutorul ultravioletelor de tip UV-C, noul robot distruge în doar câteva minute bacteriile, virusurile și alte tipuri de microorganisme, inclusiv coronavirusul și bacteriile rezistente la antibiotice. Poate fi controlat de pe tabletă sau telefon și este dotat inclusiv cu senzori care detectează prezența persoanelor în raza de acțiune, pentru a evita orice expunere greșită.
Roboții cu ultraviolete vor fi folosiți pentru dezinfecția zonelor vitale ale spitalului - blocul operator și blocul de nașteri, precum și în secția de neurochirurgie, acolo unde un salon poate fi dezinfectat, în medie, cu noul robot în mai puțin de zece minute, față de patru-cinci ore cu vechile dispozitive.