Specializări noi la Universitatea Galați: Sisteme de producție digitale și Medicină în limba engleză

0
Publicat:

O nouă specializare a fost înființată începând de anul acesta la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați. Este vorba de sisteme de producție digitală, în cadrul căreia instituția va pregăti specialiști în întreținerea echipamentelor de producție ultra performante.

Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Arhiva
Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Arhiva

Pentru a putea utiliza și întreține echipamente de producție ultra performante, conducerea Universității „Dunărea de Jos” a decis că este nevoie de această nouă specializare: sisteme de producție digitală.

„Absolvenții vor fi capabili să comande și să întrețină aceste echipamente, să le îmbunătățească performanțele și fiabilitatea. De asemenea, să asigure îmbunătățirea performanțelor hardware si software”, susține dr. Alexandru Nechifor, prorector al universității gălățene. 

Potrivit sursei citate, în contextul actual al procesului generalizat de digitalizare, care privește inclusiv domeniul ingineriei fabricației - unde se regăsește în cadrul conceptului de <a patra revoluție industrială>- era necesară o actualizare a conținutului curriculei aferente formării inginerilor pentru acest domeniu, cât și o <rebranduire>, prin înființarea specializării Sisteme de producție digitale.

„Acest lucru a fost făcut posibil prin crearea unor condiții propice de infrastructură/dotări-în primul rând, sisteme de fabricație și control cu comandă numerică - grație eforturilor conducerii UDJG și ale specialiștilor de la Facultatea de Inginerie. În prezent, ne punem mari speranțe în succesul noii specializări, care va putea fi continuată și cu o specializare de master adecvată-Proiectare și fabricație digitalizată. Specializarea este deosebit de căutată pe piață muncii locală și națională”, explică prorectorul Alexandru Nechifor. 

Admiterea UDJG 2023, în linie dreaptă

Un număr de 1.520 de locuri bugetate la licență sunt disponibile pentru admiterea 2023 la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, fix la fel ca anul trecut. La taxă, cele 14 facultăți au la dispoziție 1.767 de locuri.

Cele mai multe locuri bugetate merg către Facultatea de Medicină și Farmacie (270). Urmează, în ordine descrescătoare: Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor (219), Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (195), Facultatea de Inginerie (145), Educație Fizică și Sport (114), Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila (103) și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie (100).

Facultatea Transfrontalieră dispune, la admiterea din vară, de 312 de locuri la buget cu bursă, destinate românilor de pretutindeni.

Facultatea de Arhitectură Navală, unică în țară, are pregătite, anul acesta, 55 de locuri la buget, la fel ca Facultatea de Științe și Mediu dar și Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Mai puțin de 100 de locuri bugetate sunt la Drept și Științe Administrative (94), Litere (85) și Arte (30).

De anul acesta, Universitatea Dunărea de Jos are și mai multe mastere noi. Este vorba de Proiectare si fabricație digitală - domeniul Inginerie industrială, Managementul resurselor umane - domeniul sociologie, Sisteme inteligente pentru afaceri - domeniul informatică economică, Inginerie si management in alimentație publică și agroturism (Buzău), Expertizare în combaterea fraudelor alimentare (Buzău)

Calendarul admiterii

Prima etapă este de înscriere a candidaților, online (6-10 iulie 2023) sau fizic (10-22 iulie 2023). Pentru Facultățile: Educație Fizică și Sport/ Arte/ Istorie, Filosofie și Teologie (domeniile Teologie, Arte vizuale), la care se susțin probe de aptititudini, calendarul din Etapa I este următorul: 10-21 iulie 2023 - înscrieri online și la centrele special amenajate, 22-24 iulie 2023 - desfășurarea probelor eliminatorii.

Candidații declarați admiși trebuie să depună diploma de bacalaureat în original, până la data de 28 iulie 2023, ora 10:00. După această dată, începe etapa a II-a a admiterii din vară.

Facultatea de Medicină și Farmacie are un calendar de admitere propriu: 10-22 iulie 2023 - înscrieri online și la centrele special amenajate, 25-26 iulie 2023 - probele de concurs, 26-27 iulie 2023 - afișarea rezultatelor și rezolvarea eventualelor contestații, 27-31 iulie 2023 – depunerea diplomelor de bacalaureat în original (termen final de depunere diplome - 31 iulie 2023, ora 12:00).

La aproape toate facultățile, admiterea se face pe bază de dosar, ponderea mediei de bacalaureat oscilând între 50 și 100%, în funcție de specificul fiecăreia. Examen se organizează doar la Facultatea de Medicină și Farmacie și constă într-un test grilă. 

Pot fi admiși în învățământul superior la studii universitare de licență, fără concurs de admitere, olimpicii cu performante recunoscute la concursurile internaționale și absolvenții de liceu care au obținut distincții la olimpiadele școlare, concursuri artistice sau sportive la nivel național sau internațional.

Atât în perioada înscrierii, cât și pe durata probelor de concurs, candidații se pot caza în Căminul studențesc A din Complexul „Al. I. Cuza” - Strada Domnească nr. 115.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite