Cea mai mare investiţie în cercetarea românească din ultimii 10 ani. Proiect de 20 milioane de euro, la UDJ Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul este derulat de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, sursa: UDJ
Proiectul este derulat de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, sursa: UDJ

Galaţiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi.

Proiectul UDJ se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea” şi este în curs de implementare. Practic, proiectul va avea două mari componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe vapor. 

Centrul mobil va fi un vapor. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va fi gata la începutul anului 2023 şi va avea şapte laboratoare permanente şi 10 locuri pentru echipele de cercetare.

 În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni. 

„Suntem în grafic cu implementarea proiectului chiar şi în acest context pandemic în care durata livrării anumitor echipamente şi componente a fost mărită. Acum ne aflăm într-o perioadă în care discutăm cu toţi actorii de la nivel european ce vor fi implicaţi în acest proiect, pregătim inclusiv o prezentare în Parlamentul European, la care vor fi invitaţi toţi cei ce au putere de decizie pe subiectul acesta. Vom avea practic cel mai important centru de cercetare din acesta parte a Europei, punând astfel Galaţiul pe harta mondială a cercetării”, a declarat Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de jos” din Galaţi.

nava

sursa foto: UDJ Galaţi

Conform datelor tehnice, nava va acoperi o arie geografică largă. Se estimează că va acoperi circa  2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30% din suprafaţa Uniunii Europene. În ceea ce priveşte domeniile de cercetare, acestea vizează apa, sedimentele, solul, aerul, biodiversitatea, batimetria, hidromorfologia etc. Şi specializările sunt multiple: chimie, biologie, fizică, ştiinţa mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă, se arată în prezentarea proiectului.

Centrul fix va avea 9 laboratoare în Galaţi 

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include 9 laboratoare complet  echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice. 

„Universitatea este, fără îndoială, cel mai important pol implicat în dezvoltarea acestei regiuni. Proiectul Rexdan este dovada supremă că prin accesarea fondurilor europene putem aduce atât infrastructura de specialitate, cât şi specialişti de top la Galaţi. Înalta tehnologie şi conexiunea la mediul academic şi de cercetare europeană fac din Galaţi un punct de atracţie atât educaţional cât şi ştiinţific”,  a declarat Alexandru Nechifor , purtător de cuvânt al  Universităţii „Dunărea de jos” din Galaţi.

Infrastructura Rexdan va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor, susţin reprezentanţii instituţiei gălăţene. 

Fermă de creştere a sturionilor 

La capitolul proiecte, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi mai are în implementare Centrul de la Soveja, judeţul Vrancea, destinat activităţilor educaţionale şi de cercetare pentru Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Ştiinţe şi Mediu. 

Totodată, în judeţul Tulcea se va construi o fermă de creştere în condiţii naturale a sturionilor. Aceasta va fi amenajată lângă Centrul de Cercetare al UDJ de la Sf. Gheorghe, pentru care s-a încheiat un parteneriat cu Consiliul Local din localitate.

„Ne dorim ca Universitatea  din Galaţi să fie principalul pion în dezvoltarea municipiului, judeţului, regiunii. De altfel, poziţia universităţii - în ceea ce priveşte calitatea învăţământului, cât şi nivelul investiţiilor, relaţiile internaţionale - a crescut mult în ultimii ani şi ne dorim să ne păstrăm trendul ascendent. Avem, în premieră, şi o creştere a numărului de studenţi, şi acest lucru ne face, de asemenea, optimişti”, a declarat Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi este pe locul cinci la nivel naţional, în  rândul instituţiilor de învăţământ superior, în ceea ce priveşte investiţiile. Cumulat, tot planul de investiţii are o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume

Doctorand din Galaţi, ales între cei 200+  români extraordinari. A participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări, pe 5 continente

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite