Sonde performante vor cartografia fundul Dunării. Este vizată și zona unde vor fi noile unități nucleare de la Cernavodă

0
Publicat:

Studiul este realizat, în premieră, despre depunerea de sedimente pe Dunăre. Sonde performante vor cartografia fundul fluviului. Este vizată și zona unde vor fi construite noile unități nucleare de la Centrala Cernavodă.

Cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europeană FOTO: UDJ Galați
Cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europeană FOTO: UDJ Galați

„În cadrul studiului vom folosi sonde specializate pe determinarea topografiei subacvatice, adică a profilului fundului apei, mai ales pe ape curgătoare, pentru menținerea șenalului navigabil, printre altele. Sunt zone în care trebuie făcute lucrări de menținere șenalului sau de menținere a accesului în porturi. Mai există încă o nevoie stringentă la Cernavodă. Acolo debitul Dunării vechi, care reprezintă sursa de răcire pentru cele două unități nucleare, trebuie pregătit pentru celelalte două unități nucleare care se vor construi”, a explicat dr. prof. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Studiul privind dublarea debitului pe Dunărea veche va fi făcut de un consorțiu în care universitatea din Galați va avea cele mai multe echipamente și va participa cu cei mai mulți specialiști.

„În Dunăre sunt foarte multe obstacole, în afară de faptul că sunt multe denivelări, mai sunt pietre, copaci, deșeuri depuse de-a lungul timpului. În momentul acesta nu există un sistem de drone. Noi facem aceste determinări ghidat în sensul că atașăm niște sonde pe niște nave, care sunt adaptate în funcție de adâncimea apei. Pe Dunărea mare mergem cu vasul de cercetare care va dat în folosință luna viitoare. El are sonde multiple de mare precizie instalate pe fundul vasului. Pe canalele sau brațele cu debit mai mic vor merge cu ambarcațiuni”, a precizat Puiu Lucian Georgescu. 

Potrivit sursei citate, acest studiu este în premieră. El va începe în septembrie 2023 și va dura cel puțin un an de zile.

„S-au mai făcut astfel de studii, dar studii integrate în care să existe toate tipurile de determinări și, mai ales posibilitatea prelucrării rezultatelor, nu s-au mai făcut. Și nici cu sonde de asemenea precizie”, a mai completat rectorul universității gălățene. 

Cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europeană, aproape gata

Galaţiul va avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

Nava urmează să fie inaugurată luna viitoare, a anunțat rectorul Universității „Dunărea de Jos din Galați, Lucian Puiu Georgescu.

Infrastructura proiectului va consta din două componente: o navă de cercetare și un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. Se vor crea în total un număr de 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

REXDAN, cea mai mare navă de cercetare din UE

Proiectul va acoperi o arie geografică largă: 2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie. 

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi  FOTO: C. Mazilu
Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi FOTO: C. Mazilu

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Potrivit rectorului Universității „Dunărea de Jos”, dr. Puiu Lucian Georgescu, nava a fost adaptată ca să meargă nu numai pe Dunăre, ci să se ducă de la Marea Neagră la Marea Nordului. Va monitoriza tot de la Marea Nordului până la Marea Neagră. Se estimează că va acoperi circa 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării, cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă 35% din suprafaţa Uniunii Europene.

Centru fix de cercetare

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include laboratoare complet echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice.

Pe nava de cercetare, atunci când va fi acostată, vor putea face practică și studenții de la master și doctorat din cadrul facultăților de Nave și Piscicultură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite