Șofer cu alcoolemie zero, dar cu permisul reținut. Cum și-au bătut joc de un român două instituții ale statului

0
Publicat:

Constantin Dimache, un inginer din comuna Filipeștii de Târg (Prahova), are de peste două luni permisul de conducere suspendat, deși analizele de sânge au arătat că avea alcoolemie zero când a fost oprit de un echipaj de poliție al IPJ Timiș în ziua de 12 ianuarie a.c.

Constantin Dimache a dat în judecată IPJ Timiș FOTO arhiva personală
Constantin Dimache a dat în judecată IPJ Timiș FOTO arhiva personală

Cazul este unul halucinant. Iar Constantin Dimache a explicat pentru ”Adevărul” cum și-au bătut joc de el două instituții ale statului (IML Timiș și IPJ Timiș), trenând niște proceduri simple, amânând niște răspunsuri justificate și lăsându-l fără permis de mai bine de două luni, deși dovezile arată clar că avea alcoolemie zero. 

O zi obișnuită din viața unui român

Constantin Dimache este inginer, tată a trei copii, și locuiește în comuna Filipeștii de Târg (Prahova), la 25 de kilometri de Ploiești.

În ziua de 12 ianuarie a.c., în jurul orei 23.55, după ce condusese mașina opt ore din Prahova, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Timiș l-a oprit în trafic, punându-l să sufle în alcooltest. Fără să aibă vreo ezitare, acesta a suflat în dispozitiv, pentru că știa că nu consumase nimic interzis pentru un șofer.

Numai că în urma testării a rezultat o alcoolemie de 0,16 în aerul pur expirat și i-a fost reținut permisul de conducere pentru 90 de zile.

„Nu consumasem alcool, doar mâncasem un croissant cu aromă de șampanie. Pe ambalaj nu scrie că ar conține alcool”, spune Constantin Dimache.

Șoferul prahovean a primit o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, dovadă valabilă 15 zile.

Inspirat, Constantin Dimache le-a cerut polițiștilor să îl ducă să facă analize de sânge la Spitalul Municipal Timișoara.

Șoferului prahovean i-au fost recoltate două probe biologice de sânge, iar în dimineața zilei de 13 ianuarie a.c. agenții de poliție l-au dus la Institutul de Medicină Legală Timiș pentru a își plăti analizele.

Constantin Dimache a așteptat două ore, între 9 și 11 dimineața, pe holurile IML Timiș. În cele din urmă, un angajat al instituției i-a spus că încă nu au sosit analizele pe numele său și că prin urmare nu poate achita contravaloarea lor.

E-mailul trimis de Constantin Dimache la IML Timiș, fără răspuns SURSA C.D.
E-mailul trimis de Constantin Dimache la IML Timiș, fără răspuns SURSA C.D.

Iar de vineri, 13 ianuarie a.c., a început haosul instituțional. Cum zilele de 14 și 15 ianuarie au picat în week-end, Constantin Dimache a sunat luni, 16 ianuarie, la IML Timiș de zeci de ori pentru a afla dacă au venit analizele și a le plăti, însă nimeni nu i-a răspuns.

Șoferul prahovean a sunat din nou pe 17 ianuarie la IML Timiș, însă din nou nu i s-a răspuns.

Pe 18 ianuarie a trimis un e-mail la IML Timiș, însă nu a primit, nici de această dată, vreun răspuns.

De abia în 23 ianuarie, la 11 zile după ce a fost oprit în trafic, cei de la IML Timiș i-au comunicat telefonic că trebuie să plătească analizele, precizându-i și în ce cont trebuie să plătească.

Constantin Dimache a plătit, așteptând ulterior să fie contactat de către cei de la IML Timiș. Numai că nu l-a căutat nimeni.

La 30 ianuarie a sunat din nou la IML Timiș, numai că un oficial de acolo i-a spus că nu ar fi plătit, deși plata fusese efectuată. Drept urmare, Constantin Dimache a trebuit să trimită la IML Timiș un e-mail cu confirmarea plății, cu dovada de la bancă. 

„Cei de la IML Timiș mi-au spus să își cer scuze că a durat atât de mult și că va mai dura până când vor trimite analizele, dar că au foarte multă treabă”, precizează Dimache.

„Au aruncat pisica de la unul la altul”

Ulterior, șoferul din Prahova a început să dea telefoane și e-mailuri la IPJ Timiș pentru a i se comunica rezultatul analizelor de sânge. Numai că și aici birocrația excesivă și lipsa de reacție și-au spus cuvântul.

„Cei de la IPJ Timiș mi-au răspuns la e-mailuri de abia pe 8 martie a.c. și mi-au comunicat că cele două probe biologice recoltate au arătat că aveam alcoolemie zero, și asta după ce mi-am luat avocat. Am sunat de multe ore la Poliția Timiș, m-au pasat de la unul la altul, mi-au dat telefoane la care nu răspundea nimeni... Au aruncat cumva pisica de la unul la altul... Dacă nu mi-aș fi luat avocat, nici până în ziua de azi nu cred că mi-ar fi răspuns”, declară Constantin Dimache.

Dovada că șoferul prahovean a avut alcoolemie zero FOTO arhiva personală
Dovada că șoferul prahovean a avut alcoolemie zero FOTO arhiva personală

Oficialii de la IML Timiș i-au spus că au trimis rezultatele analizelor de sânge către poliție pe 16 februarie, numai că cei de la IPJ Timiș i-au precizat în scrisoarea pe care i-au trimis-o că au primit rezultatele analizelor pe 19 ianuarie.

„Dacă poliția a primit încă de pe 19 ianuarie rezultatul analizelor, în care se arăta clar că am alcoolemie zero, ar fi trebuit să mă anunțe și pe mine să îmi iau permisul înapoi, pentru că sunt nevinovat. Nici până acum nu mi-a fost restituit permisul”, precizează Constantin Dimache pentru „Adevărul”.

În răspunsul pe care IPJ Timiș i l-a trimis pe e-mail pe 8 martie, i se precizează: ”Dacă numitul (…) nu a formulat plângere contravențională în termen de 15 zile, permisul a fost înaintat către Serviciul Rutier Prahova, unde se poate prezenta pentru susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, și de unde îl poate ridica la șfârșitul perioadei de suspendare”

Singura soluție: darea în judecată

Șoferul prahovean a dat în judecată IPJ Timiș, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Timișoara în 10 martie a.c..

Trebuie spus că șoferul prahovean a pus la dispoziția „Adevărul” dovezile e-mailurilor trimise către IPJ Timiș și IML Timiș, precum și ale zecilor de telefoane la care nu i-a răspuns nimeni.

„Am descoperit după aproape două luni că cele două instituții ale statului și-au bătut joc de mine. Și îmi este greu fără permis, am acasă trei copii bolnăviori. Nu am avut cum să merg la spital când fetița mea a făcut un guturai. Este foarte greu... Lucrez ca inginer la o firmă de construcții. Ca să pot ajunge la serviciu, unde fac naveta, directorul firmei a trebuit să plătească un șofer ca să mă ducă la muncă. A fost foarte greu și pentru patron, însă m-a înțeles, chiar el mi-a recomandat să îmi iau avocat”, mai spune Constantin Dimache, pentru „Adevărul“. 

„Adevărul“ a trimis adrese celor două instituții incriminate, IPJ Timiș și IML Timiș, solicitând oferirea de detalii în legătură cu acest caz. Răspunsurile vor fi publicate de îndată ce vor fi primite. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite