Situaţie alarmantă în judeţul Galaţi: circa 20% dintre şcoli nu respectă legea privind protecţia contra incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, nu mai puţin de 99 din cele 428 de şcoli funcţionale din judeţ nu au autorizaţie de la pompieri şi prezintă risc pentru elevi şi profesori. Prefectul judeţului Galaţi i-a somat pe primari să găsească soluţii pentru remedierea deficienţelor.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, i-a convocat într-o şedinţă de lucru pe toţi primarii şi directorii acelor unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi care nu îndeplinesc condiţiile pentru avizarea sanitară sau pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

La şedinţa care a avut loc miercuri, 7 august 2019, la Prefectură, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică astfel încât să se găsească soluţii la problemele expuse. 

La această oră, în judeţul Galaţi, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare 99 de unităţi de învăţământ (din care 18 în mediul urban şi 81 în mediul rural), alte 11 unităţi fiind parţial autorizate (11 în mediul urban, 3 în mediul rural). 

De asemenea, 29 de unităţi nu au autorizaţia de securitate la incendiu. Printre motivele neautorizării se numără: amplasarea gradiniţelor la parter de bloc, cubaj şi iluminat natural insuficient, dotări sanitare insuficiente, lipsa apei potabile, lipsa apei curente, locaţii improprii sau degradate etc.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a cerut tuturor primarilor să remedieze cât mai urgent neconformităţile astfel încât elevii să înceapă anul şcolar în cele mai bune condiţii posibile, iar edilii s-au angajat să depună toate eforturile în acest sens.

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât numărul de şcoli neconforme cu legislaţia privind apărare contra incendiilor a tot crescut în ultimii ani la Galaţi. În 2017 erau doar 72, în 2018 s-a ajuns la 93, pentru ca în 2019 să fie 99.

Motivul acestei creşteri provine mai ales din faptul că multe unităţi şcolare au fost dotate cu centrale termice proprii, fapt ce presupune obţinerea unei noi autorizaţii. Multe dintre clădirile respective, fiind mai vechi de 40 de ani, avea parte de un regim mai blând de autorizare, dar odată cu apariţia centralelor termice proprii condiţiile devin mult mai aspre. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite