Se reia furnizarea de apă caldă la Galaţi. Anunţul a fost făcut de Electrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Consiliul Local a decis să aprobe planul de colaborare între Calorgal şi Electrocentrale şi să achite de la bugetul oraşului o primă tranşă, în avans, pentru agentul termic ce urmează a fi furnizat.

Apa caldă se întoarce la robinetele gălăţenilor după ce, în urma neînţelegerilor dintre Primărie şi Electrocentrale, fusese tăiată, pe 31 august,  tuturor celor peste 80.000 de oameni care depind de sistemul centralizat.

Consiliul local a fost convocat într-o şedinţă de îndată (aspru criticată de o serie de consilieri), în urma căreia s-a parafat acordul dintre Electrocentrale (ca producător de agent termic) şi Calorgal (ca distribuitor de apă caldă în oraş).

Motivul pentru carea şedinţa de CL trezeşte controverse este acela că aleşii au fost doar invitaţi, pe rând şi nu în plen, să semneze hotărârea de CL, procedură care nu întruneşte condiţiile legale privind funcţionarea instituţiei, deci ar putea fi atacată în contencios şi anulată de justiţie.

În altă ordine de idei, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, s-a arătat încântat de rezolvarea situaţiei, care era, de fapt, sinonimă cu falimentul producătorului de agent termic, a cărui exiistenţă depinde fundamental de sistemul centralizat din oraşul Galaţi.

„Am primit cu bucurie informarea cum că blocajul asupra solutiei de livrare a apei calde din cadrul Consiliului Local a fost rezolvat. In plus, municipalitatea ne asigură că pâană cel târziu miercuri, 7.09.2016, se va efectua şi plata necesară. In aceste condiţii, am luat decizia ca pe parcursul zilei de astăzi sa demarăm procedurile de repornire”, a scris Sinan Mustafa pe pagina sa de Facebook.

Dincolo de faptul că apa caldă revine la robinete, merită să atragem atenţia asupra faptului că acest lucru nu se întâmplă ca urmare a achitării facturilor de către proprietarii celor circa 35.000 de apartamente branşate la sistemul public (unde datoriile sunt în continuare importante, depăşind 30% din valoarea facturilor emise), ci a unei plăţi de urgenţă, susceptibilă de ilegalitate, făcută din bugetul oraşului.

Compromisul făcut de Primărie în chestiunea apei calde indică faptul că, în continuare, municipalitatea nu are nicio soluţie pentru a rezolva criza apei calde la Galaţi, al cărei preţ este subvenţionat în proporţie de mai bine 70% în mod complet inechitabil, adică din banii plătiţi ca taxe de către contribuabilii care îşi produc apa caldă prin metode independente.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite