Români înşelaţi prin anunţuri de vânzare fictive, pe platforme de comerţ online. Sfaturile poliţiştilor
0
Poliţiştii au identificat 15 persoane care au trimis bani după ce au răspuns unor anunţuri online, iar apoi au aşteptat în zadar bunurile promise. Escrocheria a fost comisă de un tânăr de 19 ani, care a folosit mai multe cartele PrePay şi adrese de e-mail ca să-şi ascundă urmele.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Galaţi au reţinut un tânăr, de 19 ani, din comuna Măstăcani, suspectat că ar fi implicat în comiterea de infracţiuni informatice. Parchetul de pe lîngă Judecătoria Galaţi a dispus faţă de acesta măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile.
„În perioada noiembrie 2020-ianuarie 2022, persoana în cauză ar fi postat mai multe anunţuri de vânzare fictive, pe platforme de comerţ online, iar ulterior ar fi solicitat potenţialilor cumpărători diverse sume de bani cu titlu de avans, taxă de transport sau plata integrală, fără a trimite bunurile promise”, precizează reprezentanţii IPJ Galaţi.
Tănărul deţinea numeroase conturi la instituţii financiare din mediul internaţional cu servicii online, atât pe numele său, cât şi pe numele altor persoane. În scopul ascunderii activităţii infracţionale, acesta a utilizat un număr mare de cartele PrePay şi de adrese de e-mail.
Până în prezent, au fost identificate 15 persoane vătămate, prejudiciul fiind de 62 000 de lei, iar cercetările continuă pentru identificarea altor victime.
În situaţia în care sunteţi interesaţi de achiziţionarea unor produse de pe diverse platforme de comerţ online, pentru a reduce riscul de fi victima unor înşelăciuni, poliţiştii vă recomandă:
-Refuzaţi plata produsului în avans, iar dacă vi se propune să plătiţi anticipat taxa de transport, refuzaţi cererea şi propuneţi vânzătorului să trimită produsul prin serviciul Livrare cu verificare, bifând opţiunea de Plată la cumpărător;
-Dacă e posibil, alegeţi produse vândute de oameni din aceeaşi localitate, cu care vă puteţi întâlni direct, în locuri publice; cel mai sigur este să plăteşti produsul abia după ce ai verificat produsul primit;
-Efectuaţi minime verificări privind utilizatorul care a postat anunţul (eventuale recenzii, alte produse vândute, data înscrierii, activitate etc.);
-Păstraţi numărul anunţului şi numărul de telefon al vânzătorului până la finalizarea tranzacţiei.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Schema prin care doi italieni şi o româncă au reuşit o escrocherie de peste două milioane de euro
Escrocherie prin metoda „fotograful” în Alba Iulia interbelică. O femeie a făcut peste 50 de victime