Schema prin care doi italieni şi o româncă au reuşit o escrocherie de peste două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Escrocii se foloseau de documente false ca să intre în posesia unor autovehicule şi utilaje, cărora le modificau seriile de şasiu şi le vindeau înainte de achitarea lor integrală.

Tribunalul Bacău l-a condamnat, pe 28 iulie, pe Antonino Gattuso, cetăţean italian, la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Decizia instanţei nu este definitivă.

În acelaşi dosar a fost judecat şi un alt italian, Costa Giuseppe, pentru înşelăciune, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar acesta a decedat în timpul judecăţii, astfel că instanţa a hotărât încetarea procesului penal în cazul lui.

Complicea celor doi, o româncă, Florica Dina Surcel, a primit tot trei ani de închisoare pentru spălare de bani, dar cu suspendarea executării sub supraveghere.

Cei trei au fost acuzaţi  de procurorii DNA de inducerea în eroare a reprezentanţilor unor instituţii financiare nebancare la încheierea a 19 contracte de leasing, ce aveau ca obiect autovehicule sau utilaje, în valoare de 2.421.348,94 euro.

Escrocii au venit cu balanţe, bilanţuri, conturi de profit şi pierdere falsificate, din care rezulta că societatea pe care o administrau derula relaţii comerciale prospere. Ulterior, autotuvehiculele achiziţionate au fost înstrăinate prin manopere frauduloase (modificarea seriilor de şasiu) înainte de achitarea lor integrală.

Prima înşelăciune

Antonino Gattuso şi Florica Dina Surcel nu sunt la prima încălcare a legii. În martie 2016, Curtea de Apel Braşov i-a condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare, respectiv 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru înşelăciune în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

”Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Surcel Florica Dina va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Braşov şi Fundaţiei pentru promovarea sancţiunilor comunitare – Atelierul M.F.C. Braşov.

Obligă inculpaţii Surcel Florica Dina şi Gattuso Antonino, în solidar, la plata către partea civila S.C Iveco Capital Leasing IFN S.A ( fosta S.C Afin Leasing IFN S.A ) a sumei de 2.063.392,34 euro – echivalent în lei la data efectuării plăţii - cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale”, au mai stabilit magistraţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum se pune în practică o înşelătorie prin metoda „şmen”. Bărbat căutat de Poliţia din Alba VIDEO

Cele mai frecvente metode de înşelăciune cărora le cad victime românii: „străinul“, „deratizarea“ sau „detergentul“

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite