Reprezentarea istoriei în mass-media, temă de dezbatere pentru cercetători, jurnalişti şi istorici din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii conferinţei „Cultura şi Presa în spaţiul european” propun spre analiză aspecte care ţin de subiectivitatea relatărilor de presă, în opoziţie cu aşa-zisa obiectivitate a cercetătorului în studiul faptelor din trecut, de „istoria obiectivă" şi cea „ideologică"

Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi organizează, în perioada 22-23 mai 2015, cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei „Cultura şi Presa în spaţiul european", cu tema Reprezentarea istoriei în mass-media. Organizatorului principal – Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism – i se alătură Asociaţia Română de Istorie a  Presei (ARIP). 

Ţinând cont de o caracteristică importantă a istoriei – contingenţa evenimentelor – organizatorii conferinţei propun spre analiză aspecte care ţin de subiectivitatea relatărilor de presă, în opoziţie cu aşa-zisa obiectivitate a cercetătorului în studiul faptelor din trecut, de „istoria obiectivă" şi cea „ideologică", de relaţia memorie –istorie – identitate culturală, dar şi de miturile politice şi memoriile colective în societăţile totalitare. 

Treizeci de cercetători, profesori, doctoranzi, jurnalişti şi istorici vor analiza, la toate nivelurile, modul în care realitatea se reflectă în manualele de istorie dar şi în ziarele actuale. Invitaţi de seamă ai acestei ediţii sunt fostul ambasador al României în Finlanda şi Estonia, Neagu Udroiu şi conf. univ. dr. Nicolae Melinescu. Autor a peste 30 de cărţi, jurnalistul Neagu Udroiu, fost director general al AGERPRES, va vorbi studenţilor vineri, de la ora 11.00, în sala Aula Magna despre Vectorul intelectual în dinamica presei româneşti. 

Jurnalistul şi fostul coordonator de programe CNN şi EURONEWS la TVR, Nicolae Melinescu va prezenta lucrarea Anticultura în conflicte atipice şi asimetrice. Momentul va fi completat de un scurt intermezzo artistic, semnat Vlad Vasiliu, dar şi de o prezentare de carte a editurii Tritonic. Sâmbătă, oaspeţii vor avea prilejul să facă un tur al oraşului şi să afle mai multe despre principalele monumente istorice şi de cultură din Galaţi: Biserica Precista, Templul Meseriaşilor (Sinagoga), Muzeul „Casa Cuza Vodăˮ, Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechiaˮ, Biserica Catolică, Catedrala Arhiepiscopală, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos. Conferinţa „Cultura şi presa în spaţiul european" completează dezbaterile contemporane asupra situaţiei actuale a presei româneşti în comparaţie cu fenomene similare din străinătate, în ceea ce priveşte reprezentarea faptelor istorice în media.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite