Olimpicii care schimbă modul de predare a ştiinţei. „Fabrica de experimente“, un proiect pe înţelesul copiilor de 6-14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de experimente - proiectul olimpicilor, prezentat în Săptămâna Altfel Sursa foto fabricaexp.com
Fabrica de experimente - proiectul olimpicilor, prezentat în Săptămâna Altfel Sursa foto fabricaexp.com

Un grup de liceeni proveniţi din toată ţara au înfiinţat „Fabrica de experimente“, un mic laborator în care copiii pot învăţa practic la ce le folosesc cunoştinţele ştiinţifice căpătate la şcoală. „Dacă aş fi avut oportunitatea asta, viaţa mea ar fi arătat altfel“, spune Alexandra Butmălai, iniţiatoarea proiectului.

Un grup de liceeni, toţi olimpici, a pornit un proiect pe care îl vor promova printr-un miniturneu naţional - la Bucureşti, Bacău şi Cluj-Napoca. Ei au susţinut luni, în debutul Săptămânii Altfel, primul show experimental în faţa copiilor, la Palatul Parlamentului din Capitală.

„Fabrica de experimente“ este ideea Alexandrei Butmălai (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, care şi-a adunat 19 colegi din toată ţara, cunoscuţi prin proiectele Creatori de viitor, Aspire High School şi Excepţionalii, cu care a realizat un kit de 17 experimente ştiinţifice, de fizică şi chimie, pe care să le poată face orice copil curios. Trusa denumită „#1WOW, ce cool e apa!“ conţine materialele necesare pentru experimente (din uzul de zi cu zi, din bucătăria sau atelierul părinţilor), o cărticică având instrucţiunile de folosire, plus tutorialul video pus la dispoziţie pe site-ul făcut de olimpici - www.fabricaexp.com.

„În momentul de faţă suntem 20 de tineri de prin toată ţara (lideri, olimpici, oameni schimbă-lume), care îşi doresc să revoluţioneze educaţia din România. Vrem să demonstrăm că experimentele sunt un element important din procesul de învăţare. Am creat un produs pentru copii de 6-14 ani, pentru a experimenta ştiinţa, aşa cum nu au reuşit să o facă niciodată la şcoală. Este foarte mare nevoie de ceea ce facem noi. Eu, de mică, am pus întrebări, dar răspunsul pe care îl primeam la şcoală era «Pentru că aşa se face».

Dacă aş fi avut oportunitatea să înţeleg practic unele fenomene predate la şcoală, viaţa mea ar fi fost altfel. Aş fi fost foarte pasionată de aceste materii. Exact asta vrem să facem noi, să schimbăm modul în care copiii primesc informaţiile utile, vrem să schimbăm curriculum şcolar. În loc să îşi irosească timpul, copiii şi părinţii pot realiza împreună, acasă, experimente diferite - cum ar fi să vadă «ce cool e apa» sau «de ce pluteşte oul». Aceleaşi experimente s-ar putea face şi la şcoală, cu kit-ul nostru. Am lucrat o grămadă la trusă şi suntem gata să îi încântăm pe toţi copiii pentru care am muncit“, mărturiseşte Alexandra. Ca idee de ce poţi face cu trusa de la Fabrica de experimente, folosind amidonul de porumb în combinaţie cu apa sau cu uleiul ai parte de o lecţie practică despre electricitatea statică.

O parte din echipa Fabricii de experimente Sursa foto Facebook Fabrica de experimente

image

Campania de strângere de fonduri iniţiată de olimpici a adunat suma de 7.000 lei pentru producerea trusei, pe care vor să o valorifice pentru început cu preţul de 50 lei. Este primul pas către afaceri al antreprenorilor liceeni, Alexandra Butmălai visând sa facă din asta o carieră.

„Ajutaţi-ne să schimbăm ceva în educaţia românească şi să facem ştiinţa mai prietenoasă pentru cei mici. Suntem convinşi că toţi îşi amintesc cât de capricioasă au putut fi fizica şi chimia în anii de şcoală şi tindem să credem că fiecare îşi doreşte altceva pentru copilul tău, o educaţie eficientă si prietenoasă. Dacă doriţi să ne sprijiniţi, nu ezitaţi să ne contactaţi pe site-ul nostru sau pe pagina de Facebook! Suntem recunoscători pentru orice sprijin posibil. Investeşte în viitor, investeşte în România! Investeşte în noi, Fabrica de experimente!“, îndeamnă Alexandra.

Sustine Fabrica de experimente! from Alexandra Butmalai on Vimeo.

Pe aceeaşi temă:

Liceanul genial al României care i-a făcut pe americani să exclame „Wow!“. Universităţile Columbia şi Harvard se bat ca să-l aibă student

Liceenii constănţeni au cucerit din nou NASA. Premieră mondială a românilor: un elev de clasa a XII-a a fost mentor şi coordonator pentru colegii mai mici

Succes de răsunet. Liceenii din România au cucerit podiumul Olimpiadei Internaţionale de Geografie de la Moscova. Pe locul I este un constănţean

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite