Proces verbal de contravenție declarat nul absolut. Ce greșeală de amator a făcut polițistul
0Un conducător auto a fost amendat fără ca polițistul care l-a sancționat să indice locul unde a comis contravenția, în condițiile în care pe acel sector de drum se putea circula cu 90 kilometri/oră, cu 50 kilometri/oră sau cu 30 kilometri/oră.
Judecătoria Galați a constatat în 29 mai 2023 nulitatea absolută a unui proces verbal de contravenție întocmit de un agent rutier, în baza căruia un șofer a fost amendat cu 1.305 lei și i s-a suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile.
Decizia instanței nu este definitivă.
Poliția a consemnat că la 9 octombrie 2022, șoferul a condus cu viteză pe DJ 251, pe un sector de drum unde limita de viteză era de 30 kilometri/oră. Conducătorul auto a contestat imediat amenda, susținând că agentul constatator nu a indicat concret locul săvârșirii presupusei contravenții și nu a descris împrejurările care pot servi la aprecierea gravității faptei, încălcând astfel articolul 16, alineatul 1 din OG nr. 2/2001.
„În cuprinsul procesului-verbal contestat, agentul constatator a indicat la rubrica „locul săvârșirii faptei” - ,.DJ 251 …”, fără a menționa cu exactitate locul săvârșirii presupusei contravenții.
A susținut petentul că la momentul opririi sale în trafic, acesta circula pe sectorul de drum unde limita maximă de viteză admisă de lege este de 50 kilometri/oră, dar, cu toate acestea, în cuprinsul procesului- verbal contestat nu se specifică locul săvârșirii presupusei contravenții, cu indicarea bornei kilometrice ori a oricărui alt reper necesar pentru stabilirea limitei de viteză”, a explicat șoferul în instanță.
DJ 251 este un drum județean în lungime de 81 de kilometri, iar pe acest sector de drum, limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, în afara localității și de 50 kilometri/oră în interiorul localității, însă există și porțiuni de drum unde limita de viteză maximă admisă este de 30 kilometri/oră (spre exemplu în apropierea școlilor).
Prin urmare, era obligatoriu ca locul comiterii presupusei contravenții să fie indicat cu exactitate.
Polițistul nu a respectat legea
Conducătorul auto sancționat a cerut judecătorului care a instrumentat cazul ca IPJ Galați să fie obligat să depună la dosar înregistrarea video a momentului în care a fost surprins de radar, pentru a se stabili cu exactitate viteza cu care circula, lucru care s-a și întâmplat.
Pe 8 decembrie 2022, polițiștii au depus la dosar CD-ul cu înregistrarea abaterii, buletinul de verificare metrologică a aparatului radar montat pe mașina de Poliție, atestatul de operator radar al agentului constatator și istoricul cu sancțiuni al șoferului sancționat.
În final, instanța a reținut că procesul verbal de contravenție nu respectă dispoziţiile imperative ale legii, fiind incidentă una dintre cauzele de nulitate absolută prevăzute de articolul 16 și articolul 17 din O.G. nr. 2/2001.
„Instanța reține că agentul constatator nu a realizat o descriere corespunzătoare a faptei imputate contravenientului, de a indica cu exactitate locul săvârșirii contravenției, câtă vreme pe acel sector de drum există porțiuni de drum în care limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, 50 kilometri/oră sau 30 kilometri/oră. Actul de sancţionare este nul pentru lipsa descrierii faptei”, își explică judecătorul de caz decizia.