Medici sancționați după ce au spus că le mor pacienții în spital din lipsă de medicamente. Ce a constatat DSP

0
Publicat:

O echipă mixtă de control, formată din specialiști de la DSP Vaslui, CJAS și Colegiul Medicilor, a descins la spitalul din Huși, unde a găsit numeroase nereguli legate de aprovizionarea cu medicamente. Unitatea medicală a fost amendată cu 10.000 de lei.

Spitalul din Huși FOTO arhivă Adevărul
Spitalul din Huși FOTO arhivă Adevărul

În urma dezvăluirilor făcute în presă de mai mulți medici de la spitalul „Dimitrie Castroian” din Huși, care susțineau că mai mulți pacienți au murit cu zile pentru că nu au beneficiat de tratamentul cu antibiotice de care aveau nevoie, pe 9 mai, o echipă mixtă de control, formată din specialiști de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) și Colegiul Medicilor a efectuat verificări la unitatea medicală.

Controlul a scos la lumină numeroase deficiențe în aprovizionarea cu medicamente a spitalului, confirmând astfel spusele medicilor. Inspectorii DSP Vaslui au amendat spitalul cu 10.000 de lei, dar cei care în final au avut cel mai mult de suferit au fost tot medicii care au reclamat situația dramatică din spitalul de la Huși.

Aceștia au fost convocați în comisia de disciplină a spitalului din Huși și au fost sancționați cu mustrări scrise pentru că au avut curajul să spună că le mor pacienții din cauza lipsei de medicamente. Medicii au contestat în instanță sancțiunile primite.

Cum mor pacienții în spital

Reamintim că mai mulți medici au dezvăluit că în spitalul din Huși (județul Vaslui), bolnavii cu infecții severe nu pot beneficia de tratament corespunzător cu antibiotice cu spectru larg, de multe ori în asociere, antibiotice care, de regulă, se eliberează în regim special (solicitate de medicul curant și șeful de secție prin întocmirea unor referate către conducerea spitalului).

De multe ori după inițierea tratamentului corespunzător și stoparea infecției, la pacienți cu evoluție inițial favorabilă medicii au fost nevoiți, din cauza epuizării medicației, să modifice schema terapeutică și să utilizeze de exemplu antibiotice cu spectru net inferior celui necesar fapt care duce în multe situații la degradarea pacientului și chiar la deces.

Nu au mai avut antibiotic ca să îl salveze

Un caz concret este cel al unui bărbat în vârstă de 66 de ani, care a decedat din cauză că medicii nu au mai avut cu ce să îl trateze. C. S  a suferit un șoc septic cu disfuncție multiplă de organ, sepsis cu punct de plecare pulmonar.

Pacientul a ajuns în secția Anestezie Terapie Intensivă cu TGO 13.000 UI, LDH 10.000 U/L, lipaza mare, creatinina 4 mg/dl, tensiune 74/35mm/Hg. După ce i-a fost administrat tratamentul corespunzător, el a depășit perioada critică, iar starea lui s-a îmbunătățit simțitor.  

La spitalul din Huși s-a terminat însă antibioticul care îi era administrat și pacientul a fost trecut pe un alt tratament. Mai exact, medicii au fost nevoiți să-i administreze ampicilină și ciprofloxacin, antibiotice cu spectru redus și ineficiente în infecții severe așa cum avea bărbatul de 66 de ani.

Cadrele medicale susțin că acesta ar fi avut nevoie de Imipenem cu Linezolid vreme de 21 de zile. Cum nu s-a putut, starea pacientului s-a agravat și acesta a decedat. 

Medicii din Huși spuneau acum o lună că toate comenzile pentru medicamente se fac după data de 2 a lunii în curs, iar de regulă acestea se termină foarte repede. Până la următoarea comandă, pacienții sunt la mila lui Dumnezeu. 

„Dacă aș trece sub tăcere, ar însemna să fiu complice”

Un alt caz dramatic de la Spitalul municipal Huși dezvăluit de medici este cel al unei paciente care a ajuns în Secția Anestezie Terapie Intensivă în stare critică.

„Din păcate, doamna a venit în perioada fără antibiotice. Femeia are saturația 84%. Singurele antibiotice care i s-au putut administra sunt aceleași banale ampicilină și ciprofloxacin”, a spus medicul care se ocupa de caz.

O altă pacientă, în vârstă de 53 de ani, a ajuns în comă la Compartimentul Primiri  Urgențe cu intoxicație polimedicamentoasă. Ca să îi administreze tratament cu Memotal și B-uri, medicii au căutat prin toate secțiile spitalului. Unitatea sanitară nu mai avea la acel moment nici Osetron, ultima doză de 4 mg fiind administrată unei lehuze cu vărsături. Nu se mai găsea atunci nici Metoclopramid.

Dacă aș trece sub tăcere, ar însemna să fiu complice și nu vreau!! Sunt, prin natura meseriei mele, salvator, dar unul cu mâinile goale”, a scris un medic pe un grup în care sunt activi mai mulți medici ai spitalului din Huși.

Acum o lună, mai mulți medici de la Spitalul din Huși au declarat public că operează în orb pentru că analizele nu se pot face din lipsă de reactivi. S-a ajuns ca la Secția de Reanimare a spitalului o fiolă de calmant să fie împărțită la doi pacienți de abia ieșiți din operație.   

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite