Isprava pentru care doi jandarmi au fost condamnați la închisoare. Cum s-a ajuns la această situație

0
Publicat:

Tribunalul Militar București i-a găsit vinovați pe doi jandarmi din Brăila de încălcare de consemn și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, în urma unui incident care i-ar fi putut costa viața.

Jandarmii din Brăila și-au abandonat misiunea și s-au apucat de băut FOTO arhivă Adevărul
Jandarmii din Brăila și-au abandonat misiunea și s-au apucat de băut FOTO arhivă Adevărul

Instanța militară din București l-a condamnat pe plutonierul major C.C.G.T. la un an și opt luni de închisoare pentru  conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și încălcare de consemn. Colegul lui, sergentul major C.C.M.I, a primit șase luni de închisoare pentru încălcare de consemn.

Pedepsele au fost suspendate sub supraveghere, iar Tribunalul Militar București a decis ca cei doi jandarmi din Brăila să presteze 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul uneia dintre următoarele instituţii, la alegerea consilierului de probaţiune: Primăria oraşului Ianca, județul Brăila - Direcţia Serviciilor Publice sau S.C. Eco S.A. Brăila, județul Brăila. Decizia instanței militare nu este definitivă.

Cei doi subofițeri au ajuns în atenția publică în urmă cu aproximativ cinci ani, când și-au abandonat misiunea de pază la conductele magistrale de produse petroliere din Brăila și s-au apucat de băut.

La întoarcerea spre unitate, plutonierul major C.C.G.T., beat fiind, a pierdut controlul asupra vehiculului de serviciu și a intrat într-un stâlp de pe marginea drumului.

9 mașini distruse de un ofițer de jandarmerie

Un alt jandarm a fost condamnat pentru comiterea unei fapte penale într-un moment de rătăcire. Curtea Militară de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe 11 mai 2022 pe căpitanul George Daniel Băcanu la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

Anchetatorii au stabilit că autorul incendiului izbucnit în noaptea de 12 octombrie 2021 într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa, în urma căruia nouă maşini s-au făcut scrum, este căpitanul de jandarmerie George Daniel Băcanu.

Bărbatul a provocat pagube însemnate, estimate de judecători la peste 15.000 de euro, după ce a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere.

S-a folosit de funcție ca să-și acopere urmele

S-a descoperit ulterior că ofiţerul de jandarmerie a acţionat din gelozie, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul.

Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare.

Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi l-a suspendat din funcţie după comiterea faptei, precizând că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite