Prima recoltă de castraveţi de Matca din 2021, pe piaţă. Fermier: „Avem clienţi, în ciuda pandemiei” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: C.M
sursa: C.M

E vremea castraveţilor de Matca, iar legumele au ajuns deja pe tarabe. Preţul legumelor creşte de cel puţin două ori în drumul dintre producător şi magazin. Totuşi, legumicultorii sunt mulţumiţi că, în ciuda pandemiei, nu duc lipsă de clienţi.

Cu primii castraveţi a ieşit pe piaţă şi fermierul Sorin Dragomir. A obţinut o producţie bună anul acesta, de câteva tone de castraveţi. Preţurile în piaţa din localitate, acolo unde acesta îşi vinde legumele variază de la o zi la alta. Dacă primii castraveţi s-au vândut cu 8 lei kilogramul, preţul a scăzut în doar câteva zile la 5-6 lei.

GALERIE FOTO 

„Acum preţurile sunt acceptabile, dar să ştiţi că variază de la o zi la alta. În primele zile s-au vândut cu 8 lei kilogramul, apoi a scăzut. Astăzi este un pic de mai bine. Dacă de mâine se încălzeşte, brusc vor scădea şi preţurile. Aşa este la noi, la Matca. Noi trebuie să vindem marfa repede, nu putem risca să rămânem cu ea şi să avem pierderi. Trebuie să ne recuperăm cheltuielile cu sămânţa, cu rumeguşul. Chiar şi acum facem focul în solarii, plantele au nevoie de căldură ca să se dezvolte şi să dea rod bun”, spune fermierul Sorin Dragomir.

Mătcasii spun că preţul castraveţilor este mic, în comparaţie cu munca şi banii investiţi. Totusi, sunt mulţumiţi că nu duc lipsă de clienţi. Tiruri din toată ţara ajung în piaţa din Matca pentru a prelua legumele crescute în solarii.  

„Am vândut până acum 500 de kilograme de castraveţi. I-am dat cu 6 lei kilogramul. Aşa era preţul în piaţă. Ţine şi de noroc. Azi e un preţ, mâine este altul. Preţurile vor tot scădea. Prima recoltă se dă cel mai bine, apoi mai scad preţurile. Eu sunt mulţumit până acum. Avem şi clienţi, în ciuda pandemiei. La început am fost puţin sceptici, mai ales că am avut şi probleme din cauza vremii”, spune Giani Filimon, legumicultor.

Lungul drum de la producători, la intermediari şi magazin face ca preţul castraveţilor să crească chiar şi de două ori mai mult. În ciuda diferenţelor mari de preţ, legumicultorii din Matca spun că nu ar putea supravieţui fără intermediari care să vină să le cumpere marfa. 

„În pieţele din Focşani şi Galaţi, castraveţii de Matca se vând cu 10 -12 lei. De la producător legumele trec prin două mâini şi este normal ca preţul să se modifice. Trebuie să câştige toată lumea. Noi suntem, totuşi, mulţumiţi că legumele noastre sunt căutate şi apreciate”, spune fermierul Filimon.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Vă recomandăm şi: 

Primele roşii din satul cu cel mai scump pământ arabil din România au ieşit pe piaţă. Cât costă kilogramul

Grindina şi vijeliile au făcut prăpăd în cel mai mare bazin legumicol din Moldova. Pagubele sunt foarte mari

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite