Primele roşii din satul cu cel mai scump pământ arabil din România au ieşit pe piaţă. Cât costă kilogramul
0Fermierii din Matca (judeţul Galaţi) au ieşit pe piaţă cu trufandaua pe acest an la roşii. Preţul unui kilogram de roşii, direct de la producători, este între 6,5 şi 9 lei, însă în pieţe ajung cu 15-20 de lei. În weekend s-au livrat deja în jur de 50 de tone către o serie de mici comercianţi şi către două reţele de supermarketuri.
Agricultorii din zona Matca au izbutit şi în acest an să fie primii legumicultori din Moldova care ies cu noua recoltă de roşii. Deja au fost făcute, în ultimele zile, mai multe livrări (circa 50 de tone în total), însă grosul producţiei de-abia în perioada următoare se va livra.
Preţul „la uşa solarului” este deocamdată între 6,5 şi 9 lei pe kilogram (în funcţie de soi şi de calitate), însă în pieţe preţul roşiilor de Matca este sensibil mai mare, respectiv între 15 şi 20 de pe kilogram. Comercianţii spun că nu practică de fapt un adaos mare, şi că diferenţa este dată de cheltuielile de aprovizionare şi de desfacere.
„Transportul este foarte scump din cauza scumpirii carburanţilor. Mai este şi chiria la spaţiul comercial, apa, curentul electric, apoi taxele locale, TVA şi multe, multe altele. Iau cu 9 şi dau cu 15, dintre care doar 1,5-2 lei pe kilogram este câştigul efectiv, din care trebuie să-mi acopăr munca măcar ca vânzător”, ne-a spus proprietarul unui mic aprozar din Galaţi.
„Nici nu prea se vând prea bine, căci roşiile de import sunt mult mai ieftine, iar la gust nu prea e diferenţă. Şi mătcaşii folosesc acum tot soiuri de import şi au acelaşi sistem de cultură ca în Vest. Mi-au spus mai mulţi cumpărători că nu merită să dea dublu pe roşiile româneşti câtă vreme nu-i diferenţă la gust. Nu la toate e aşa! Unele roşii de la Matca sunt gustoase, altele sunt cam păcăleală”, ne-a mai spus comerciantul.
În acelaşi timp, însă, cultivatorii din Matca spun că preţul cerut pe roşii este unul corect, căci producţia în spaţii protejate este costisitoare. În privinţa soiurilor, aceştia mai spun că au cam renunţat la cele româneşti pentru că dau producţie mai slabă şi sunt mai sensibile la boli şi dăunători.
Zona legumicolă Matca este una dintre cele mai cunoscute din ţară, atât pentru producţia considerabilă (peste 200.000 de tone de legume pe an), cât şi pentru pământul arabil foarte scump. Un hectar de teren se vinde cu până la 30.000 de euro. Anual, aici se cultivă peste 3.000 de hectare de legume, dintre care circa 800 de hectare în solarii.