Portret: Eduard Costandache este un sculptor nonconformist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Eduard, sculptura înseamnă în primul rând spaţiu, iar misiunea sa este „să modeleze acest spaţiu”.

Pasiunea pentru artă a început în copilărie, când îi plăcea să deseneze, să facă schiţe şi caricaturi. A intrat la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” , unde a avut şansa de a învăţa de la profesori care i-au deschis gustul pentru sculptură.

„Sculptura am făcut-o cu Aurel Panaite, un profesor minunat care s-a dedicat trup şi suflet meseriei de dascăl. Un al profesor care a avut o influenţă foarte mare asupra mea este Gheorghe Miron, grafician”, povesteşte tânărul artist.

A urmat cursurile Universitatăţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, clasa profesorului Aurel Terec, promoţia 2001, iar între 2004-2005 a făcut studii aprofundate la Universitatea Naţională  Arte din Bucureşti, clasa profesorului Adrian Popovici.

Artistul gălăţean preferă să lucreze cu metal turnat şi lemn deoarece spun el: „Sunt materii care permit un mod de tratare mai fluidă”. Sculptura înseamnă în primul rând spaţiu, iar misiunea sculptorului este să modeleze acest spaţiu”, spune Eduard Costandache. Consideră că actul creator nu poate exista fără o pasiune.

„Artele plastice nu se pot face dacă nu există o dorinţă, o pasiune. Se poate chema orice, numai artă nu”.

Este coordonatorul taberei de sculptură „Alandala”, formată din tineri plasticieni gălăţeni, membri ai grupului Athanor. În cadrul acestei tabere, timp de două săptămâni, PET-urile, conservele de bere, pungile de plastic şi alte deşeuri şi materiale reciclabile au dobândit valenţe estetice. Din 2007 este muzeograf la Muzeul de Arte Plastice Galaţi.

Mini-interviu

Ce proiecte de viitor ai?

„Ca artist plastic pregătesc nişte lucrări pentru o expoziţie personală, iar ca muzeograf sunt foarte puternic implicat în proiectele desfăşurate la Muzeul de Arte Vizuale.

Este ajutată cultura gălăţeană?

Nu, dar o explicaţie poate fi şi criza actuală. Din păcate, în România nu există o piaţă de artă plastică. De pildă, pe plan local avem o filială a artiştilor plastici care ar trebui ajutată. Foarte mulţi dintre ei aleg să plece, deoarece nu au niciun fel de condiţii aici. Primăria ar trebui să le pună la dispoziţie măcar nişte ateliere de creaţie

Ce-i place: Îmi place tot ceea ce ţine de frumos, jazzul, libertatea de gândire, improvizaţia, noncoformismul. Îmi place cea ce fac la Muzeul de Artă Vizuală.

Ce nu-i place: Ar trebui să încep cu oamenii care au oameni limită în gândire, care nu au curaj să viseze, să îndrăznească. Nu trece totul prin stomac. Dacă ar trece totul prin stomac, nu am fi diferiţi faţă de animale.

Profil:

Născut: 27 mai 1975, Galaţi
Studii: Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca
Ocupaţie: muzeograf
Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite