Poliţist din Galaţi, lovit în cap cu propriul baston cu electroşocuri. Agresorul, trimis la reabilitare la bibliotecă
0
Incidentul s-a petrecut în timp ce pe numele agresorului era emis un mandat de protecţie provizoriu. Bărbatul cu antecedente de tulburări psihice multiple a sărit efectiv pe poliţist, i-a luat bastonul şi l-a lovit cu el în cap, înainte să fie imobilizat şi încătuşat.
Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe A.S., un bărbat din Galaţi, la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru ultraj. Acesta a fost obligat să îi plătească şi 1.000 de lei drept daune morale unui poliţist după ce l-a lovit în cap cu un baston cu electroşocuri.
Bărbatul a provocat un scandal de pomină pe 29.12.2020, când se afla în locuinţa părinţilor săi din Galaţi, după ce în prealabil consumase băuturi alcoolice.
Pentru că nu se mai înţelegeau cu el, tatăl acestuia a chemat la Poliţia, iar la faţa locului s-au deplasat doi agenţi. Individul a fost condus în dormitor, unde era supravegheat de către unul dintre poliţişti, iar celălalt om al legii a rămas în bucătărie cu părinţii acestuia pentru a completa un ordin de protecţie provizoriu împotriva lui.
Între timp, A.S. a devenit din ce în ce mai agitat, iar la un moment dat s-a îndreptat ameninţător către poliţist, iar acesta a folosit bastonul cu electroşocuri pentru a se apăra, însă bărbatul s-a aruncat asupra lui, l-a deposedat de baston şi l-a lovit puternic cu acesta în cap.
Tulburări de personalitate şi episoade de auto-mutilare
A fost nevoie de intervenţia ambilor poliţişti pentru a-l calma şi încătuşa pe agresor. Poliţistul rănit a fost transportat la spital şi a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale ca să-şi revină, iar ulterior, s-a aflat că agresorul suferea de tulburare mentală şi de comportament pe fondul consumului de alcool.
O expertiză medico-legală psihiatrică a stabilit că A.S. are dificultăţi de cenzură a impulsurilor şi prezintă impulsivitate, iritabilitate, schimbări instabile de dispoziţie şi neadaptare socio-profesională.
Bărbatul este în evidenţa unităţilor medicale cu profil psihiatric, cu diagnostice de tulburare de personalitate de tip mixt, tulburare depresivă recurentă, episod actual sever cu simptome psihotice, sindrom de dependenţă cauzat de folosirea drogurilor multiple şi altor substanţe psihoactive, respectiv alte tulburări organice de personalitate şi de comportament datorate unei boli, vătămări şi disfuncţii cerebrale şi are un istoric personal de auto-mutilare.
Iniţial, bărbatul nu a recunoscut ce făcuse, dar în faţa instanţei a revenit asupra declaraţiei şi a cerut să fie judecat în baza procedurii simplificate pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.
Trimis să se reabiliteze la bibliotecă, deşi are o înclinaţie spre violenţă
Chiar şi după verdictul medicilor, instanţa a schimbat internarea medicală provizorie a bărbatului până la însănătoşire sau ameliorarea stării de sănătate cu obligarea la tratament medical. De asemenea, l-a obligat să presteze 60 de zile de muncă neremunerată la Biblioteca V.A. Urechia din Galaţi sau la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, deşi este predispus la acte de violenţă.
”Perspectiva executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni sau a nerespectării obligaţiilor impuse odată cu acordarea acestui beneficiu (care ar atrage revocarea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei) constituie un veritabil impediment în săvârşirea de noi infracţiuni de către inculpat, instituţia suspendării executării pedepsei sub supraveghere asigurând eficienţa şi efectivitatea rolului preventiv al pedepsei”, este concluzia instanţei de judecată.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Replica unui şmecher din Vaslui către un poliţist, înainte să îl ia la palme: „Cine eşti tu?“ VIDEO