Poarta hanului turcesc din centrul Galațiului, salvată cu fonduri europene. A rămas stingheră printre blocuri

0
Publicat:

O poartă de han turcesc din secolul al XIX-lea, aflată în centrul Galațiului, va fi salvată cu ajutorul fondurilor UE. Monumentul istoric a rezistat eroic de-a lungul anilor, însă este în stare de degradare și are nevoie de reabilitare.

Poarta de han turcesc, din centrul Galațiului FOTO: C. Mazilu
Poarta de han turcesc, din centrul Galațiului FOTO: C. Mazilu

Soarta Porții turcești s-ar putea schimba grație unui proiect european, în valoare de 1,6 milioane de euro. 

„Primăria Galați a depus pentru finanțare cu fonduri UE în cadrul programului Romania-Moldova. Proiectul are o valoare de 1,6 milioane de euro, ia acum este în evaluare. Dorim să punem în valoare acest monument istoric”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galați.

În perioada comunistă, în centrul oraşului Galaţi era amplasat un han turcesc, în interiorul căruia erau spaţii de cazare dispuse pe cele două laturi ale curţii mari. Accesul principal la han se făcea printr-o poartă monumentală din strada Egalităţii la numărul 16.

În perioada 1982-1984, în zonă s-au construit blocuri, iar totul a fost demolat. Poarta a rămas stingheră, printre blocuri, fiind singura dovadă a existenţei vechiului han.

Poarta este monument istoric FOTO: C. Mazilu
Poarta este monument istoric FOTO: C. Mazilu

Poarta turcească reprezintă un simbol al influenţei otomane, ce s-a făcut simţită şi în domeniul construcţiilor civile, în care erau incluse şi hanurile. 

Poarta de han are o arhitectură specifică acelei perioade, materialul de construcţie folosit fiind cărămida. Lucru care arată că era un han cu pretenţii, în care cei care erau găzduiţi trebuiau să se simtă în siguranţă. Intrarea principală este sub forma unei arcade cu arhivoltă. De o parte şi de alta a arcului subînălţat se află câte un element decorativ reprezentând soarele. 

În 1994, autorităţile locale au încercat să restaureze zidul masiv al Porții turcești. Doar că, în loc să repare, muncitorii mai mult au stricat. Concret, au dispărut elementele decorative solare, iar toate detaliile arhitectonice au fost acoperite.

Poarta de han turcesc este în stare avansată de degradare FOTO: C . Mazilu
Poarta de han turcesc este în stare avansată de degradare FOTO: C . Mazilu

De-a lungul vremii, au existat unele încercări de restaurare. Niciunul nu a fost concretizat, însă. Un anumit proiect prevedea amenajarea spaţiului din spatele porţii și transformarea lui într-un loc de odihnă şi relaxare. 

În prezent, poarta de han turcesc este într-o stare avansată de degradare, fiind împrejumuită de un gard din plasă.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite