Peste 21 de tone de alimente expirate, descoperite la Cantina Săracilor din Galaţi, au fost arse şi aruncate la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul primar a numit „genocid" modul în care erau hrăniţi cei mai săraci gălăţeni. Pe numele membrilor fostei conduceri a cantinei, demişi, au fost formulate plângeri penale, iar poliţişti de la Economic derulează o anchetă la firma fiicei fostului director.

Salariaţi de la Ecosal au scos din depozitele Cantinei de Ajutor Social din Galaţi 1,6 tone de salam şi cârnaţi în stare de alterare, întreaga cantitate fiind distrusă prin incinerare. De asemenea, au mai fost încărcate într-un camion pentru a fi transportate la Groapa de gunoi a oraşului, aproape 20 de tone de conserve de legume expirate pe care fosta conducere a Cantinei de Ajutor Social se presupune că le folosea drept ingrediente pentru hrana celor mai năpăstuiţi gălăţeni asistaţi social de municipalitate.

Transportul şi distrugerea alimentelor, unele expirate din 2010, a costat municipalitatea 3.000 de lei. Valoarea produselor devenite improprii pentru consum este de ordinul zecilor de mii de lei.

Aşa cum vă informam în urmă cu două săptămâni, pornind de la o sesizare adresată primarului, s-a descoperit că magaziile Cantinei de Ajutor din Galaţi erau burduşite cu alimente expirate sau în pragul expirării.

„Genocid"

Cei mai săraci gălăţeni, beneficiari ai ajutorului alimentar acordat de municipalitate, erau hrăniţi cu alimente care i-ar fi putut îmbolnăvi grav.
Exemplul salamului spălat cu furtunul, asezonat cu ciuperci conservate care ar fi trebuit aruncate la gunoi din iunie 2011, este de departe cel mai elocvent.

„Mă simt dator să-i mulţumesc bunului Dumnezeu că nu s-a întâmplat o nenorocire până acum. A hrăni zilnic 700 de persoane (dar urmează să verificăm şi dacă numărul acesta este corect sau este umflat), cu mâncare gătită din conserve expirate în 2011 mi se pare ceva ieşit din comun! Să ajungi să speli salamul şi cârnaţii cu furtunul şi să le dai la oameni necăjiţi, care hrănesc şi copiii din mâncarea aia, mi se pare cinism ieşit din comun. Genocid! Puteau să moară oameni acolo!", a declarat scandalizat Marius Stan.

Conservă din lotul celor mai "proaspete", expirate la 1 septembrie

image

Din procesul verbal de constatare întocmit de poliţiştii de la Economic - care au demarat o anchetă la Cantina de Ajutor Social a reieşit că aprovizionarea cantinei se făcea, „printr-o pură coincidenţă", de la o firmă care avea strânse legături cu fostul director al instituţiei, între timp demis din funcţie.

„Contabilul- şef al Cantinei de Ajutor Social este şi director economic la firma Eurosmart a fiicei dlui Sterică Croitoru, directorul cantinei. Întâmplător, firma are cam acelaşi obiect de activitate şi are nişte magazine deschise prin oraş! Contabilul cantinei (subordonatul contabilului-şef ) este angajat tot la firmă, magazionera e directoare în aceeaşi firmă! Am solicitat Poliţiei Economice un control încrucişat, firmă - cantină, şi aşteptăm rezultatele", a mai afirmat în urmă cu două săptămâni edilul Marius Stan.

Mai mult, primarul a formulat plângere penală împotriva fostului director

Chiar dacă, în curând, va fi organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Cantinei de Ajutor Social, primarul nu renunţă la ideea ca alimentele destinate persoanelor defavorizate să fie distribuite prin intermediul parohiilor astfel încât niciun funcţionar să nu se mai îmbuibe pe seama săracilor.

„Inventarul, precum şi controalele Direcţiei Sanitar Veterinare şi Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor s-au încheiat astfel că activitatea Cantinei de Ajutor Social a reintrat în normal. În schimb, este în curs ancheta Poliţiei Economice la firma care a aprovizionat cantina", a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite