Peste 1.000 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosare pentru a primi ajutor de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de absolvenţi s-au înscris pentru a primi şomaj. Foto: Adevărul
Peste 1.000 de absolvenţi s-au înscris pentru a primi şomaj. Foto: Adevărul

Numărul lor este apropiat de cel al tinerilor care au ales să nu se înscrie la bacalaureatul din acest an, deşi, în luna aprilie ei erau în cărţi pentru a lua startul examenului maturităţii.

În luna iunie 2014 au depus dosar de şomaj un număr de 1.045 absolvenţi, din care 1.021 absolvenţi de liceu. În perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistraţi în evidenţă un număr de 1167 absolvenţi. Pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupăƒrii forţei de muncă, cu modificăƒrile şi completăƒrile ulterioare, absolvenţii  de liceu se pot înregistra în evidenţa agenţiei că persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. Acest termen se calculeazムfie începând cu data absolvirii studiilor, dacă această data este menţionată în mod expres pe adeverinţă sau pe certificatul de absolvire eliberată de instituţia de învăţământ, fie începând cu data de 1 a lunii următoare celei înscrise în adeverinţă/certificat de absolvire eliberată de către instituţia de învăţământ.

Pentru absolvenţii de liceu, termenul de 60 de zile se calculează de la data absolvirii liceului şi nu este condiţionat de susţinerea şi promovarea examenului de bacalaureat. Pentru anul şcolar 2013-2014 data absolvirii liceului este 30 mai 2014, conform Ordinului nr.3818 privind structura anului şcolar 2013-2014, a ministrului Educaţiei Naţionale.
 
Absolvenţii în vârstムde minim 16 ani care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia de îndemnizaţie de şomaj, egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia (respectiv 250 lei) pentru o perioadă de şase luni, la solicitarea absolvenţilor în termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Nu beneficiază de îndemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii studiilor şi cei care, la data solicitării, urmează o formă de învăţământ.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite