Perje afumate cu fum rece şi umplute cu miez de nucă. De ce se pun prunele la păstrare în vase de lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perje afumate cu fum rece şi umplute cu miez de nucă Foto: Valentin Trufaşu
Perje afumate cu fum rece şi umplute cu miez de nucă Foto: Valentin Trufaşu

Există o tradiţie la români ca prunele să fie uscate până la momentul consumului, însă puţini ştiu că, de fapt, perjele se conservă mai bine afumate. Prunele afumate cu miez de nucă sunt un desert delicios, iar pregătirea şi prepararea acestora nu durează mai mult de 30 de minute.

Prunele afumate şi umplute cu miez de nucă se servesc, de regulă, în timpul postului de Paşte, dar şi în apropierea sărbătorii Crăciunului, fiind un preparat specific pentru zona Moldovei. Ele se pot transforma, la nevoie, chiar într-un fel de mâncare, ca prune cu orez sau ciulama de prune.

Ţăranii folosesc din strămoşi prunele afumate în dauna celor uscate pentru că preparatul capătă un plus de savoare. ”Contrar aşteptărilor, tradiţia în Moldova nu o reprezintă uscarea fructelor, deşi asta se practică astăzi în mod curent, ci afumarea lor. După ce se afumă, fructele se pun în vase de lut la păstrat, pentru că aşa se conservă mai bine”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru porţii:

-Prune afumate-600 de grame;

-Miez de nucă-50 de grame;

-Zahăr tos-50 de grame;

-Pesmet-50 de grame;

-Coaja de la o lămâie;

-O sticluţă de esenţă de rom.

Cu ce lemn se face afumarea prunelor

Afumarea prunelor nu se face oricum, ci printr-o metodă specială moştenită de ţărani din  vechime. Mai întâi, prunele se pun în nişte rastele, care sunt, de fapt, site, iar afumarea lor se va face cu fum rece timp de câteva zile, uneori chiar şi o săptămână.

Pentru a înţelege exact procedeul, trebuie să ne le lămurim cum este cu fumul cald şi cu cel rece. Fumul cald este cel degajat la o distanţă de aproximativ un metru de foc, în timp ce fumul rece este cel care se întinde cam la trei metri de zona unde este făcut focul.  Acest fum este mai puţin nociv şi conservă foarte bine prunele.

”Fumul rece aprofundează gustul prunelor, dar acestea se şi păstrează mai bine. Afumarea nu se face cu un lemn iute, cum ar fi salcâmul, ci cu un lemn de stejar, frasin sau fag, care au şi o anumită aromă specifică”, detaliază Nichi Mărăcine. Evident, nu toată lumea poate afuma prunele în această manieră, aşa că prunele pot fi şi cumpărate din piaţă gata afumate.

Perjele afumate cu fum rece şi umplute cu miez de nucă este o reţetă simplu de realizat. Primul pas presupune fierberea prunelor în apă preţ de 5-10 minute, urmat de scoaterea sâmburilor, iar prin gaura astfel formată se va umple fructul cu miez de nucă măcinată, pesmet şi zahăr în cantităţi egale.

Se va pune apoi apă la fiert pentru a face un sirop de zahăr, dar nu unul foarte concentrat pentru că prunele îşi vor lăsa şi ele din dulceaţă. Astfel, la 500 de mililitri de apă vom adăuga 50 de grame de zahăr. După ce se dizolvă zahărul, vom pune prunele şi le vom lăsa să fiarbă până când se leagă sosul, cam 15 minute, nemaifiind astfel nevoie să îl îngroşăm cu alte ingrediente.

După ce închidem focul, sosul va fi strecurat, se va adăuga o sticluţă de esenţă de rom şi coaja de la o lămâie pentru aromă, şi va fi servit cu prunele care au fiert în el, deasupra presărându-se miez de nucă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite