Pericol nuclear la Galaţi: două dispozitive radioactive au dispărut de la Damen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţele radioactive ar trebui să fie păstrate în recipiente speciale.foto Adevarul
Substanţele radioactive ar trebui să fie păstrate în recipiente speciale.foto Adevarul

Două pastile radioactive, care teoretic pot fi folosite la fabricarea „bombelor murdare", au dispărut din incinta Şantierului Naval. Damen a fost amendat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, după ce, din incinta unei hale, au dispărut două detectoare de fum, dispozitive care conţin americiu, substanţă radioactivă care produce radiaţii ionizante.

Au dispărut două detectoare de incendiu, care conţin americiu, o substanţă radioactivă. Firma a fost amendată cu 2.000 de lei", a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.


Substanţele cum ar fi cobaltul şi americiul   pot fi folosite, înglobate în mici dispozitive explozive artizanale, pentru aşa numitele bombe murdare care detonate în zone aglomerate pot afecta pe termen lung sănătatea celor care inhalează particulele radioactive împrăştiate în atmosferă.

De altfel, chiar guvernul Statelor Unite a dat publicităţii un raport, la un an după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, prin care se arăta că aceste substanţe, împrăştiate în zonele urbane aglomerate pot avea efecte devastatoare.


Astfel, în cazul unei explozii, urmate de împrăşierea acestor substanţe în aer, zone întinse din apropierea centrului deflagraţiei ar fi contaminate radioactiv, şi, pentru că nu a fost încă găsită o metodă de „curăţare" eficientă a clădirilor, acestea ar trebui demolate imediat.

De asemenea, oamenii expuşi la contaminarea cu americiu sunt predispuşi la cancer, dar şi la alte boli grave.


DSP-ul, în alertă
După ce a fost semnalată dispariţia celor două surse de radiaţii ionizante, a fost sesizată atât Poliţia, cât şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP). De altfel, la controlul efectuat de DSP, s-a constatat că în hala respectivă mai exista o pastilă, cu radioactivitate mai intensă.


Membrii departamentului de Medicină radioactivă, împreună cu un reprezentant al Consiliului Naţional de Control al Activităţii Naţionale (CNCAN) s-au deplasat la faţa locului şi au constat dispariţia a două surse radioactive şi au avut surpriza apariţiei unei noi surse radioactive care nu era pe inventarul unităţii. S-a dispus amendarea unităţii pentru prezenţa acestei surse radioactive şi s-au dat termene pentru identificarea şi găsirea surselor dispărute", a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.


Sursa, apărută inexplicabil în incinta Damen, conţine radiu, şi este integrată într-un aparat pentru defectoscopie nedistructivă („radiografierea sudurilor") .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite