Pedeapsa primită de directorul unei companii de stat, prins cu un investigator sub acoperire când lua șpagă la angajare

0
Publicat:

Luigi Marius Ciubrei, fost director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, a fost condamnat definitiv pentru luare de mită. Ca să-l prindă atât pe el, cât și pe complicii săi, anchetatorii au folosit un investigator sub acoperire, care a dat mită ca să fie angajat.

Luigi Marius Ciubrei, fostul director al APDM Galați FOTO arhivă Adevărul
Luigi Marius Ciubrei, fostul director al APDM Galați FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv în 14 martie pe Luigi Marius Ciubrei, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, după ce inițial Tribunalul Galați îi aplicase o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Curtea de Apel Galați a decis pe 17 septembrie 2021 ca procesul în care a fost inculpat Luigi Marius Ciubrei să fie rejudecat. Constantin Tarău, un complice al acestuia, a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, după ce în primă instanță fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, cei care au oferit mita, au fost condamnaţi la câte un an şi patru luni de închisoare, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Un alt inculpat din dosar, Sandu Cotav, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. 

Pentru a-i prinde pe protagoniştii acestei afaceri oneroase de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, procurorii anticorupţie au folosit un investigator sub acoperire, care s-a oferit să dea mită pentru a fi angajat. 

După finalizarea procesului, instanţa a dispus anularea actelor de angajare ale investigatorului sub acoperire.

„În temeiul disp. articolului 549, indice 1 COd Procedură Penală dispune desfiinţarea următoarelor actelor întocmite pentru angajarea investigatorului sub acoperire Sima Cosmin Teodor: aviz psihologic seria GL nr. 547/000689 din 19.02.2018, aviz medical seria GL nr. 447/6438 din 19.02.2018, fişa de aptitudine nr. 640/19.02.2018 şi documentul de atestare seria F001745 eliberat de ANR Galaţi, carnetul de serviciu seria 12405, nr. 12409 GL eliberat de ANR Galaţi, acte aflate în custodia DGA – Serviciul Operaţiuni Speciale”, au hotărât judecătorii.

Comision din șpagă

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada iunie 2017 – 17 aprilie 2018, Luigi Marius Ciubrei, prin intermediul lui Constantin Tarău, a pretins şi primit de la cinci persoane (printre care şi Mariana Daniela Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu) suma totală de 2.700 de euro, în scopul angajării unora dintre acestea la compania pe care o conducea pe posturile de „marinar” şi „mecanic”.

De la Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, directorul C.N.A.P.D.M. SA, a primit suma de 1.000 de euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de „marinar”. În realitate, sumele de bani plătite efectiv de persoanele interesate au fost mult mai mari, Constantin Tarău şi alte persoane oprindu-şi un „comision” cuprins între 100 şi 600 de euro.

În această manieră, Constantin Tarău şi-a însuşit suma totală de 1.500 euro, susţin procurorii anticorupţie. Ultima „plată”, în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeaşi manieră pe 17 aprilie 2018, când cei doi au fost surprinşi în flagrant de anchetatori.

În arest, dar şi la muncă

Luigi Marius Ciubrei a fost şi protagonistul unei decizii bizare luate de judecători în cursul procesului. Tribunalul Galaţi a hotărât, pe 11 iulie 2018, ca directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA la acea vreme să fie menţinut în arest la domiciliu, dar să poată merge şi la muncă.

„Admite cererea formulată de inculpatul Ciubrei Luigi Marius, în sensul că permite acestuia să părăsească imobilul în care locuieşte şi execută măsura arestului astfel: - de luni-joi în intervalul orar 08.00 - 16.00, vineri în intervalul orar 08.00 - 14.00 pentru a se putea prezenta la locul de muncă - C.N. Administraţia Porturilor Dunării Maritime S.A. Galaţi”, stabileau atunci judecătorii în încheierea de şedinţă. Aceeaşi măsură preventivă s-a luat atunci şi faţă de Constantin Tarău (marinar în cadrul aceleaşi companii naţionale). 

Sechestru pe bunuri

Judecătorii au dispus confiscarea de la Luigi Marius Ciubrei şi Constantin Tarău a 3.100 de euro, bani primiți drept mită și a menţinut şi sechestrul instituit iniţial de procurorii anticorupţie asupra bunurilor celor doi pentru recuperarea sumei amintite.

„În baza articolului 289, alineatul 3 Cod Penal, confiscă de la inculpatul Ciubrei Luigi Marius suma de 2.200 euro (la cursul BNR de la data plăţii). În baza articolului 289, alineatul 3 Cod Penal, confiscă de la inculpatul Tarău Constantin suma de 900 euro (la cursul BNR de la data plăţii). În baza articolului 249, alineatul 1 Cod Procedură Penală menţine sechestrul asigurător dispus prin ordonanţa procurorului nr. 132/P/2017 din data de 07.05.2018. În baza articlului 249, alineatul 1 Cod Procedură Penală. menţine sechestrele asigurătorii dispuse prin încheierea de şedinţă emisă la data de 27.03.2020 de către Tribunalul Galaţi în cadrul dosarului nr. 1677/121/2018/a16 definitivă prin decizia penală nr. 91/C/14.04.2020 emisă de către Curtea de Apel Galaţi”, a stabilit instanţa. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite