Noutate mondială în materie de folii biodegradabile. Cercetătorii de la Galați au creat folia din sânge de animale

0
Publicat:

Trei cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați au creat folia biodegradabilă din sânge de animale, ce poate fi folosită pentru realizarea ambalajelor în industria alimentară.

Profesorul universitar doctor Petru Alexe FOTO UGAL
Profesorul universitar doctor Petru Alexe FOTO UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a brevetat „Procedeul de obținere a unei folii biodegradabile”, realizat de trei cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor: Petru Alexe, Floricel Cercel și Mariana Stroiu.

Potrivit spuselor profesorului doctor inginer Petru Alexe, procedeul este o noutate mondială datorită materiilor utilizate în compoziția foliei, în special sângele animal.

„În lume există o luptă intensă pentru piața de folii biodegradabile care să reducă poluarea și să facă posibilă sănătatea mediului”, a declarat profesorul universitar doctor inginer Petru Alexe, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați.

Folia biodegradabilă obținută permite realizarea de ambalaje diverse în industria alimentară.

Procedeul și produsul (folia alimentară) se constituie într-o invitație tehnică fezabilă și rentabilă pentru om și mediu.

Pâinea echilibrată nutrițional, o altă inovație a acelorași cercetători

OSIM a brevetat recent o altă inovație a aceluiași grup de cadre didactice de la Facultatea de Șiința și Ingineria Alimentelor din Galați. Este vorba despre pâinea proteică, care conține un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne de porc, vită, pasăre sau pește.

Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim de aminoacizi esențiali.

Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic).

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat profesorul doctor inginer Petru Alexe.

Super-alimentele create de cercetătorii de la Universitatea din Galaţi

În 2021, patru lucrări realizate de profesorii Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi au fost premiate la „INOVALIMENT”, singurul târg din România care promovează activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul alimentar.

Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat atunci cu opt  lucrări înscrise în competiţie şi o prezentare la conferinţele ştiinţifice, iar patru din aceste lucrări au fost premiate.

Astfel, la Categoria „Inovaţie”, Premiul I a revenit doctorului inginer Carmen Bolea, pentru lucrarea „Co-microîncapsularea antocianilor din orez negru şi bacterii lactice”.

O altă lucrare distinsă cu Premiul III este „Valorificarea sustenabilă a cojilor de ceapă, pentru dezvoltarea de ingrediente inovatoare funcţionale”, apartinând doctorandului inginer Adelina Milea.

Tot la categoria „Inovaţie”, SIA a primit o Menţiune, pentru lucrarea „Soluţii inovative privind diversificarea gamei de produse de panificaţie funcţionale cu stabilitate microbiologică extinsă”, scrisă de doctorandul inginer Bogdan Păcularu Burada.

La Categoria „Biotehnologii”, SIA a obţinut Premiul I pentru cercetarea „Valorificarea subproduselor rezultate de la procesarea afinelor pentru obţinerea de bioingrediente cu utilizări în industria alimentară”, apartinând Nicoletei Dermengiu, student atunci în anul II la Masterul Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite