Părinţi care nu îşi merită numele/Vezi cazuri ale unor oameni care nu ştiu ce înseamnă grija pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi a cerut, de la începutul acestui an, decăderea din drepturile părinteşti în trei cazuri. Pe masa poliţiştilor au ajuns şapte sesizări privind infracţiuni de rele tratamente aplicate minorilor.

Bătuţi, abuzaţi sexual, lăsaţi să moară de foame, neîngrijiţi, puşi la munci grele sau întreţinuţi la limita subzistenţei, copiii chinuiţi de părinţi au adesea soarta pecetluită.

Fără grija părinţilor care să îi ajute să se dezvolte normal şi să obţină o educaţie, cei mici ajung cel mai adesea în grija statului, într-un centru de plasament sau la un asistent maternal, ori, în cele mai rele situaţii, îşi pierd viaţa.

Părinţi decăzuţi

Nu întotdeauna sărăcia este motivul pentru care relaţiile dintre părinţi şi copii suferă degradări iremediabile. Relevant în acest sens este cazul unei mămici din Galaţi care a mers cu pruncul ei de câteva luni la uşa Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi, foarte furioasă, le-a spus asistenţilor verde în faţă că nu are chef să se ocupe de cel mic, deşi avea situaţia materială necesară să o facă.

„Am constatat că nu avem ce să facem ca să prevenim abandonul. Am luat măsura preluării în regim de urgenţă a minorului şi am înaintat la instanţă dosar prin care am cerut decăderea mamei din drepturile părinteşti", a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt al DGASPC Galaţi.

Într-un alt caz, pentru care instanţa a pronunţat deja decăderea din drepturi a mamei, autorităţile au fost înştiinţat echiar de către şcoala la care învăţau doi fraţi.

„Învăţătoarea ne-a spus că cei doi copii veneau la şcoală neîngrijiţi şi bătuţi. Am aflat că mama copiilor fusese plecată mult timp în străinătate şi că îi lăsase în grija bunicii. Când a revenit mama din străinătate, nu a mai putut relaţiona cu copiii şi recurgea la bătăi", a adăugat Tania Calcan.

Autorităţile din domeniu susţin însă că în multe cazuri părinţii trec uşor peste sancţiunea decăderii impusă pe cale judecătorească.

"Decăderea din drepturile părinteşti este o sancţiune gravă, dar, uneori, nu ajută la nimic. Doar că îl scuteşti pe părinte de o obligaţie despre care uneori nu ştie ca există. Din pacate este doar o sanctiune civila fără efecte concrete palpabile la nivelul părintelui acuzat de neglijare gravă sau abuz asupra copilului, nu există efect penal, pecuniar, obligaţia de a efectua muncă în folosul comuniăţtii, sau de a participa la cursuri obligatorii de educaţie parentală. Sancţiunile civile împotriva părinţilor abuzatori sunt foarte slabe. Ar trebui sa fie mult mai multe situaţii care ar impune interzicerea acestor drepturi", ne-a precizat Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.

La Galaţi, 54 de copii ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi se află în grija statului în 2011, cu 12 mai puţini decât în anul precedent.

Când neglijenţa şi sărăcia ucid

Miercuri, la Şiviţa, unde, în urma unui incendiu nimicitor două fetiţe ale Călinei Zvorăşteanu (41 ani) au murit arse de vii. Femeia, care creştea singură trei copii, plecase de acasă până la Tuluceşti, la circa 5 kilometri de casă, ca să încaseze ajutorul social. După circa o oră şi-a găsit gospodăria în flăcări şi pe cele două fetiţe, de unu şi respectiv 5 ani, carbonizate. Doar băiatul în vârstă de 10 ani , scăpase cu viaţă.

„Era foarte săracă, mereu lăsa copii singuri şi spunea că se duce să facă bani. Cred că avea grijă de un bătrând din sat. Copiii erau murdari şi neîngrijiţi. Vai de capul lor!", ne-au spus vecinii femeii.

Călina Zvorăşteanu este cercetată penal pentru ucidere din culpă, deoarece anchetatorii au stabilut că femeia a fost neglijentă şi ar fi trebuit să evite să lase sursa de foc deschisă şi pe copii nesupravegheaţi, în casă.

Soarta băieţelului de 10 ani va fi decisă de cei de la Protecţia Copilului, dar numai după ce copilul se va vindeca fizic şi îşi va mai reveni din şoc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite