Oul, otravă sau miracol - controversele celui mai consumat aliment de Paşte, explicate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oul îşi păstrează proprietăţile dacă nu a fost procesat termic, iar gălbenuşul a rămas moale. Foto: Adevărul
Oul îşi păstrează proprietăţile dacă nu a fost procesat termic, iar gălbenuşul a rămas moale. Foto: Adevărul

Deşi este un aliment cu beneficii uimitoare pentru organismul nostru, oul poate deveni în acelaşi timp şi extrem de dăunător dacă îl consumăm în exces.

Masa de Paşte înseamnă un adevărat festin: cozonaci, pască, ouă, friptură de miel şi vin roşu. Tradiţionalele delicatese îi fac pe mulţi dintre noi să uite de cumpătare şi astfel ajung la Urgenţe în număr foarte mare.

Cel mai controversat aliment din aceste zile rămâne însă oul. Medicii ne atrag atenţia că tradiţia cu ciocnitul ouălor nu înseamnă şi consumarea celor care s-au spart.

„Putem consuma două, trei ouă pe zi, dar nu la fiecare masă. Ele trebuie asortate cu legume pentru a uşura digestia. Grija cea mai mare însă trebuie să o avem atunci când achiziţionăm ouăle, să fie proaspete pentru a nu fi expuşi la riscuri”, a declarat doctorul Valentin Boldea de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

„Problemele cele mai mari sunt intoxicaţiile alimentare cu complicaţii severe, şocul anafilactic precum şi enterocolitele. Cele cu salmonella sunt cele mai frecvente în această perioadă”, a subliniat doctorul Valentin Boldea de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Ouăle provenite din ferme industrializate, în care nu se acordă o importanţă majoră condiţiilor sanitare pot fi contaminate cu salmonella.

Tot medicii spun că femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ouă deoarece sunt alergene.

oua

„În cazul consumului excesiv de ouă există riscul apariţiei afecţiunilor hepatice prin suprasolicitarea ficatului, uzina organismului uman, cea care metabolizează toate alimentele consumate şi ingerate”,  a declarat doctorul Valentin Boldea de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Atenţie însă şi la păstrarea corectă a acestui aliment. După ce le preparăm, ouăle ar trebui puse în cutia lor, pe raftul de sus din frigider, unde temperatura este cea mai scazută.

Dincolo de aspectele negative, oul şi-a câştigat un loc şi în topul alimentelor benefice. De exemplu, oul conţine proteine care sunt folosite de organism pentru repararea ţesutului muscular. Dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi memoria, nu ezitaţi să consumaţi acest aliment bogat de asemenea şi în vitamina D, K, antioxidanţi precum seleniu, luteină şi zeaxantină, cea din urmă fiind o adevărată mană pentru pacienţii cu probleme oftalmologice grave.

Fiind bogat în colesterol bun, oul asigură o parte din grăsimile bune necesare menţinerii sănătăţii inimii şi a vaselor.

Toate aceste minunate proprietăţi se păstrează dacă oul nu a fost procesat termic, iar gălbenuşul a rămas moale. Şi nu uitaţi că moderaţia este cheia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite