Olimpica la Engleză care îşi doreşte să devină medic neurochirurg în România: „Avem nevoie de specialişti şi în ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea a făcut muncă de voluntariat la un cămin de bătrâni şi la o fundaţie pentru copii Foto: Valentin Trufaşu
Andreea a făcut muncă de voluntariat la un cămin de bătrâni şi la o fundaţie pentru copii Foto: Valentin Trufaşu

Andreea Tafta a absolvit „Colegiul Naţional” Vasile Alecsandri din Galaţi, unul dintre cele mai  importante din România, şi a urcat de două ori pe podium la Olimpiada Naţională de Engleză. O fire inimoasă, Andreea nu se gândeşte să plece din ţară şi vrea să fie parte a descoperirilor care vor avea loc în neurochirurgie în următorii ani.

Andreea Tafta (19 ani) este pasionată de limbile străine, dovadă că în clasa a IX-a obţinut premiul trei la Franceză la Olimpiada Naţională, în 2012, iar anul următor a luat una dintre menţiuni la aceeaşi olimpiadă. În clasa a XII-a, Andreea a  punctat din nou la olimpiadă, de această dată la Engleză, unde a obţinut tot locul 3. Asta în condiţiile în care la liceu a urmat un profil real, unde Matematica şi Fizica sunt baza.

Ca toţi elevii şi absolvenţii de la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” (CNVA), Andreea a dezvoltat un puternic spirit de competiţie, ce o va ajuta cu siguranţă la examenul la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care urmează să îl susţină.

”Datorită CNVA-ului am această mentalitate de învingător. Îmi amintesc la olimpiadă, când am văzut că am obţinut locul 3, nu m-am bucurat. M-am gândit că puteam mai mult”, ne declară Andreea.

Cel mai mare punctaj din Galaţi la examenul Cambridge

La examenul Cambridge, Andreea a obţinut cel mai mare punctaj din Galaţi, respectiv 227 de puncte dintr-un maxim de 230 de puncte.Examenele Cambridge English sunt recunoscute de şcoli, universităţi şi angajatori din sectorul public şi privat din toate ţările vorbitoare de limba engleză.

Andreea Tafta a dorit la un moment dat să lucreze într-o ambasadă, dar dorinţa de a deveni medic a fost mai puternică. A aplicat pentru mai multe facultăţi în Anglia şi a fost acceptată la câteva dintre ele, dar nu şi la Cambridge, iar asta a motivat-o să rămână în ţară şi să dea la Medicină.

Andreea a optat pentru Medicină deoarece părinţii ei sunt medici, tatăl fiind pneumolog, iar mama- medic de familie. ”Prin prisma părinţilor am cunoscut viaţa asta cu gărzi şi multe ore în spital. Nu este o latură frumoasă, nici ei nu sunt fericiţi cu partea asta, dar sunt şi recompense. Este vorba de bucuria de vindeca oamenii. Mă uit la tata, când vine acasă şi este bucuros că a diagnosticat o boală rară sau a tratat cu succes un pacient. Sentimentul pe care îl ai când vindeci un bolnav este mai puternic decât cel pe care ţi-l dau gărzile”, ni se destăinuie Andreea.

Muncă de voluntariat la căminul de bătrâni

A făcut muncă de voluntariat la un cămin de bătrâni din Galaţi, la Biblioteca Franceză ”Eugen Ionesco” şi la Fundaţia ”Inimă de Copil”. Experienţa în Anglia, unde a fost într-o tabără de două săptămâni la Cambridge, a fost departe de ce şi-a închipuit. ”Englezii sunt mai reci decât noi, românii. Nu se compară cu atmosfera de la noi. Pentru noi este un şoc cultural, când ajungem în Anglia”, explică Andreea experienţa din Regatul Unit.

Rezultatele obţinute de Andreea la Olimpiada Naţională de Engleză se datorează şi profesorului Nicolae Bătrânu, de la CNVA Galaţi, cel care le transmite elevilor săi mai mult decât dragostea pentru Limba Engleză. ”Ne-a transmis şi multe valori. A fost foarte apropiat de elevi şi ne-a învăţat cum să fim oameni în primul rând. Dacă unui profesor nu îi pasă numai de rezultate, ci şi de tine ca om, este un lucru important, de care depind şi rezultatele la olimpiade”, declară Andreea.

Visul său acum este să devină neurochirurg, un domeniu care o fascinează. ”Mă atrage partea cu sistemul nervos. Cred că în acest domeniu vor fi cele mai multe descoperiri pe viitor. Voi rămâne în România după absolvirea facultăţii. Avem nevoie de specialişti şi în ţară. Dacă toată lumea ar pleca...”, conchide olimpica din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite