Ofiţerul de jandarmerie care a incendiat nouă maşini este liber. S-a folosit de funcţie ca să îşi creeze un fals alibi
0Condamnat iniţial la închisoare cu executare, căpitanul George Daniel Băcanu a fost eliberat miercuri, 11 mai, din penitenciar în urma deciziei definitive a Curţii Militare de Apel Bucureşti. Proprietarii maşinilor incendiate de militar sunt nevoiţi acum să deschidă un proces civil pentru a-şi recupera prejudiciul.
Curtea Militară de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe 11 mai pe căpitanul George Daniel Băcanu, ofiţer în cadrul structurii de Pază Obiective a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate. Iniţial, Tribunalul Militar Iaşi îi aplicase o pedeapsă similară, dar cu executare efectivă.
Instanţa militară a dispus totodată disjungerea acţiunii civile, ceea ce înseamnă că proprietarii celor nouă maşini distruse prin incendiere trebuie să îşi caute dreptatea într-un proces civil.
Anchetatorii au stabilit că autorul incendiului din noaptea de 12 octombrie 2021 izbucnit într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa, în urma căruia nouă maşini s-au făcut scrum, este căpitanul George Daniel Băcanu.
Bărbatul a provocat pagube de 100.000 de euro după ce a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere.
A comis gestul necugetat din gelozie
S-a descoperit ulterior că ofiţerul de jandarmerie a acţionat din gelozie, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul.
"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”, spun procurorii Parchetului Militar Iaşi.
Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare. Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi l-a suspendat din funcţie după comiterea faptei, precizând că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Român responsabil de un uriaş incendiu de pădure în Italia. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii
Maşini incendiate în stil mafiot într-o parcare din Galaţi. Şase autoturisme, distruse