Agent de penitenciar ameninţat de un deţinut prins cu un telefon mobil. Ce condamnare a primit agresorul
0Un deţinut nu s-a dat în lături de la nimic în încercarea de a-l intimida pe supraveghetorul care îl surprinsese cu un telefon mobil în camera de detenţie. După ce l-a ameninţat atât pe agent, cât şi pe familia acestuia, i-a minţit şi pe procurori şi judecători, sugerând că i s-a înscenat totul pe criterii rasiale.
Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 3 ani şi 5 luni de închisoare cu executare pentru ultraj pe un bărbat din Galaţi, la care s-au adăugat şi 410 zile închisoare dintr-un rest de pedeapsă rămas neexecutat. Decizia a fost pronunţată la 21 martie.
Barbatul condamnat era deţinut în Penitenciarul Galaţi pe 23.07.2016, când a comis fapta. Un agent de penitenciar l-a surprins în camera unde era închis alături de alţi 14 deţinuţi când vorbea la telefonul mobil, lucru interzis de regulamentul unităţilor de detenţie.
Ca să nu îi facă raport de incident, deţinutul i-a promis supraveghetorului că îi va da 200 de euro, dar agentul l-a refuzat.
În acel moment, deţinutul şi-a ieşit din fire şi a început să îl ameninţe pe supraveghetor cu bătaia, spunându-i că îi va da foc la casă şi îi va distruge maşina dacă se va alege cu raport.
”L-a ameninţat că va spune, când se va cerceta incidentul, că agentul a venit cu telefonul respectiv. Deşi agentul i-a cerut să părăsească holul şi să iasă afară din clădire, inculpatul a continuat să vocifereze adresându-i cuvinte jignitoare, respectiv înjurături şi ameninţări. I-a produs agentului o stare reală de temere pentru sine, familia şi bunurile sale”, se menţionează în rechizitoriul Parchetului.
A recunoscut şi nu prea
Pe parcursul urmăririi penale, deţinutul şi-a nuanţat declaraţia. El a recunoscut faptul că a fost prins vorbind la telefon, dar nu şi că ar fi încercat să-l mituiască pe agent şi nici că i-ar fi ameninţat în vreun fel pe el şi familia sa.
Potrivit acestuia, diferendul cu supraveghetorul s-ar fi ivit în momentul în care i-ar fi cerut să-i dea o pereche de cizme pentru a duce gunoiul la groapa amenajată în acest scop, iar agentul i-ar fi spus că nu-l suportă zicându-i: „O să te fac eu pe tine, cioară, până ies la pensie”. El nu a putut proba însă nici una dintre aceste afirmaţii în faţa procurorului de caz şi ulterior nici în faţa instanţei de judecată.
Deţinutul era supărat pentru că mai avea 2-3 luni până să fie eliberat condiţionat şi, din cauză că a fost prins cu telefonul mobil, risca să i se anuleze eliberarea. De altfel, după incidentul amintit, deţinutul a fost sancţionat cu amânarea cu trei luni a propunerii de liberare condiţionată. Bărbatul a contestat raportul de incident, spunând că supraveghetorul i-a ”plantat” telefonul mobil în cameră pentru că îi purta pică, dar instanţa i-a respins plângerea.
”Faptele denotă o atitudine vădit dispreţuitoare”
Judecătorii au stabilit finalmente că sunt numeroase probe care dovedesc faptul că deţinutul fusese prins cu un telefon mobil asupra sa în urma controlului de rutină al supraveghetorului, inclusiv declaraţii ale colegilor lui cu care împărţea camera de detenţie.
”Este puţin probabil ca un agent de penitenciar, cu două luni înainte de ieşirea la pensie, să facă acte de răzbunare împotriva unui deţinut cu numeroase condamnări şi faţă de care trebuia să manifeste reţinere. Un indiciu în plus că agentul nu a acţionat vindicativ este oferit de neconstituirea acestuia ca parte civilă în prezentul proces penal pentru infracţiunea de ultraj”, este concluzia instanţei de judecată.
”Faptele imputate inculpatului denotă o atitudine vădit dispreţuitoare din partea acestuia faţă de relaţiile sociale protejate de textul de lege încălcat, de sfidare a autorităţii statului român, lipsa de respect faţă de cadrele din penitenciar, scopul urmărit şi motivele care au stat la baza adoptării conduitei infracţionale, demonstrând că inculpatul este incapabil să se conformeze normelor de conduită socială”, mai spun magistraţii.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Un deţinut este căutat în toată ţara după ce a fugit de la un punct de lucru din Găeşti VIDEO