Jaf din banul public! UNICOM şi-a bătut joc de actualii şi viitorii locatari ai blocurilor ANL din cartierul „Dimitrie Cantemir”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Chiriac a aşteptat opt ani cheile apartmentului în care va putea locui abia când locuinţa va avea şi canalizare. Adică, nu se ştie când!
Gheorghe Chiriac a aşteptat opt ani cheile apartmentului în care va putea locui abia când locuinţa va avea şi canalizare. Adică, nu se ştie când!

Cu complicitatea unor funcţionari din Primărie, firma de construcţii a încasat peste 5 milioane de euro pentru o staţie de epurare a apelor uzate, care nu există, deşi trebuia finalizată anul trecut. Culmea, i s-a plătit chiar şi garanţia de bună execuţie, ca şi cum s-ar fi făcut recepţia lucrării!

Edilul-şef Marius Stan a început o serie de dezvăluiri cu privire la jefuirea banului public în Primăria Galaţi. În prima dintre acestea, s-a referit la păcăleala inaugurării a cinci blocuri din Cartierul Dimitrie Cantemir, „inaugurare" care a „coincis" cu campania electorală pentru alegerile locale.

„Beneficiarilor acelor locuinţe, în general oameni cu o situaţie materială modestă şi cu o situaţie locativă ce trebuia rezolvată operativ, le-au fost înmânate, într-un cadru festiv, cheile apartamentelor care de fapt nu pot fi locuite şi nici nu vor putea fi locuite prea curând pentru că nu au canalizare. Instalaţia de canalizare la care trebuie racordate acele blocuri nu va putea fi funcţională mai devreme de un an. Motivul: firma UNICOM nu a respectat obligaţiile contractuale, dar bani a încasat, cu mult mai mulţi decât ar fi fost îndreptăţită", afirmă primarul Marius Stan.

Instalaţia de canalizare, care, conform normelor europene, trebuia să dispună de o staţie proprie de epurare a apelor uzate, urma să devină funcţională în luna decembrie a anului trecut.

„Din valoarea totală a contractului, de aproximativ 30 de milioane de lei, UNICOM a încasat 23 de milioane deşi, pe amplasamentul staţiei de epurare, nu s-a construit nimic. Culmea este că, în aceste condiţii, Primăria i-a plătit acestei firme de construcţii chiar şi garanţia de bună execuţie, sumă care se virează numai după recepţia lucrării. Este scandalos!", a mai declarat edilul-şef.
Acesta susţine că, având în vedere intrarea în procedură de insolvenţă a SC UNICOM SA, recuperarea considerabilului prejudiciu adus bugetului Primăriei nu va fi deloc simplă.

„ Am dispus începerea unui audit intern în Primărie, dar intenţionez să comand şi unul extern şi vă asigur că vor fi sesizate toate instituţiile statului pentru ca vinovaţii să plătească la propriu. Banul public a fost cheltuit cu nesăbuinţă. Probabil că unii s-au crezut veşnici în Primărie, dar iată că nu este aşa. Vom pune ordine şi nimeni n-o să-şi mai bată joc de banii contribuabililor.

După opt ani, a primit cheile unui apartament nelocuibil

La data de 7 iunie, cu două zile înainte de încheierea campaniei electorale, într-un cadru festiv, fostul primar Dumitru Nicolae a înmânat cheile apartamentelor din cinci blocuri ANL, situate în Cartierul Dimitrie Cantemir. Au trăit bucuria momentului membrii celor 100 de familii care au primit repratiţii în acele blocuri.

Printre aceştia s-a numărat şi Gheorghe Chiriac. Omul era fericit chiar dacă răbdarea îi fusese pusă la serioasă încercare.

„Am făcut cererea pentru locuinţă în decembrie 2004 şi am primit repartiţia în 14 martie 2008. Se lucra încă la blocul în care voi locui, S 14, era la stadiul de centură. De atunci au mai trecut patru ani şi astăzi am primit cheile dar nu mă pot muta. Trebuie să mai am răbdare până termină canalizarea. N-au terminat-o anul trecut, apoi au spus că anul ăsta de Paşti, iar azi (7 iunie n.n!) ne-au zis că o sa mai dureze vreo trei luni. Asta e, numai să nu mai fie de aşteptat încă o tranşă de patru ani cum au fost cele dintre cerere, repartiţie şi înmânarea cheilor", ne-a spus Gheorghe Chiriac.
O lună şi mai bine din cele trei la care s-a referit fostul primar a trecut dar şansele ca măcar ultimul termen de execuţie sunt zero, la fel ca şi stadiul construcţiei staţiei de epurare fără de care Uniunea Europeană nu ne permite deversarea în Siret a apelor uzate provenite din Cartierul Siret.

Prelungirea testului răbdării la care sunt supuşi de opt ani viitorii chiriaşi ar putea fi împins la extrem din cauza „dispariţiei" finanaţării necesare pentru continuarea construcţiei, finanţare încasată deja de UNICOM, societatea care nu şi-a făcut treaba şi care între timp a intrat în procedură de insolvenţă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite