Investiţie vitală în Sănătate. Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi va avea propria fabrică de oxigen medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, vedere parţială FOTO Arhivă Adevărul
Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, vedere parţială FOTO Arhivă Adevărul

Prin acest demers, care presupune un efort financiar de aproape 2,5 milioane de lei din partea Consiliului Judeţean, unitatea medicală îşi va câştiga independenţa cu privire la alimentarea cu oxigen a secţiei de terapie intensivă.

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a arătat autorităţilor numeroasele vulnerabilităţi ale sistemului medical. Dincolo de faptul că a ieşit la iveală că o parte din personalul din Sănătate estt nepregătit pentru situaţiile de criză şi că echipamentele de protecţie au lipsit (între timp, lucrurile s-au rezolvat, dar cu costuri uriaşe), cea mai alarmantă problemă s-a dovedit lipsa dotării cu echipamente medicale adecvate.

După ce atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţean Galaţi au investit în ultima vreme în aparate de testare pentru infecţiile virale (celebrele RT-PCR) şi în linii de ventilare a pacienţilor intubaţi, mai nou se are în vedere asigurarea independenţei spitalelor în privinţa oxigenului medical (acesta este procurat în prezent de pe piaţa liberă, care este destul de imobilă la fluctuaţiile de cerere, ceea ce înseamnă că preţurile pot oricând „sări în aer”).

Primul pas în acest sens l-a făcut Consiliul Judeţean Galaţi, care marţi, 26 mai 2020, în cadrul şedinţei ordinare, a aprobat proiectul tehnic pentru instalaţia de gaze medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase. Valoarea totală a investiţiei este de 2.380.699 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi.

„Acest sistem va asigura autonomia totală a unităţii medicale în ceea ce priveşte producerea oxigenului şi va permite asigurarea unui flux continuu şi constant de oxigen medical. În plus, va asigura presiunea necesară şi concentraţia optimă de gaze medicale”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Sistemul va deservi în mod special secţia de terapie intensivă pe care ne-am propus să o înfiinţăm la Spitalul de Boli Infecţioase, însă va fi folosit şi în zona de internări sau în cadrul secţiei de boli infecţioase care va funcţiona în clădirea pe care o construim în curtea unităţii medicale”, a mai spus oficialul.

Investiţia cuprinde: staţie de oxigen, staţie aer comprimat complet echipată, reţea de distribuţie, console, tablouri de alarmare şi control gaze medicale, set accesorii gaze medicale (oxigenerator) pentru adulţi şi set accesorii gaze medicale (aspirator) pentru adulţi. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite