Ilie Năstase, criticat dur de un ofiţer de carieră: „Ceea ce face el cu uniforma Armatei Române este ilegal şi imoral“
0Afirmaţia aparţine colonelului în rezervă Didel Bădărău, fostul comandant al Poliţiei de Frontieră Galaţi. Ofiţerul spune că Ilie Năstase nu este singurul exemplu de abuz în privinţa folosirii uniformei, referindu-se şi la Onţanu, Oprea şi Iordănescu.
Colonelul în rezervă Didel Bădărău (56 ani), fostul comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Galaţi, s-a arătat revoltat de modul în care fostul mare sportiv Ilie Năstase uzează de uniforma Armatei Române. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care fostul tenisman a purtat o uniformă „accesorizată“ la deschiderea oficială a unui magazin al soţiei sale, Brigitte, prilej cu care a izbucnit şi un scandal legat de presupuse violenţe conjugale.
„Nu faptul că ar fi lovit-o mi-a atras atenţia, ci faptul că poartă ţinuta de general de câte ori vrea şi unde vrea. În plus, îi mai asortează şi nişte accesorii care nu au nimic în comun cu uniforma militară. Să nu îşi imagineze cineva că Năstase poartă pantofi Clujana la ţinuta de general sau că ar avea o cravată aşa cum au generalii activi. Probabil că l-aţi mai văzut şi cu alte ocazii, pe la Ziua Naţională, atunci când vine înfofolit cu nişte fulare de fiţe şi care schimonosesc rău de tot uniforma“, a declarat colonelul.
Ofiţerul de carieră a mai explicat şi faptul că, potrivit legilor în vigoare, militarii în rezervă au dreptul să poarte uniforma doar în anumite situaţii speciale, respectiv la Ziua Armatei, Ziua Naţională, Ziua Imnului şi Ziua Drapelului, dar şi la parade organizate de Armată, dar la care rezervistul este invitat. În acelaşi timp, el a precizat că nu orice militar trecut în rezervă are dreptul la port de uniformă, ci doar cei care au primit acest privilegiu printr-un ordin semnat de ministrul Apărării.
„La trecerea mea în rezervă mi s-a aprobat să port uniforma prin ordin al ministrului, dar asta nu înseamnă că pot s-o iau la mall, la piaţă sau să mă plimb cu ea prin satul natal. În cazul de faţă, Ilie Năstase, pe care l-am apreciat ca tenisman, era la deschiderea unui magazin care aparţine soţiei sale, aşa că se află într-o situaţie ilegală şi imorală“, a comentat colonelul Bădărău.
El critică şi meteahna naţională de a da grade pe bandă rulantă unor oameni care nu au fost, de fapt, ofiţeri activi şi care încalcă regulamentele militare în mod frecvent, mai ales în privinţa portului uniformei, cu care se afişează la evenimente mondene. Colonelul Bădărău s-a mai declarat stupefiat şi de faptul că au început să se organizeze ceremonii pseudo-militare, doar pentru a gâdila orgoliile unor persoane care au ajuns să deţină grade militare înalte fără a parcurge etapele obişnuite.
„Cam aşa a fost şi cu plutonierul Onţanu, care odată devenit general în rezervă şi-a făcut garnizoană proprie din Primăria Sectorului 2. Cred că nu vom uita niciodată acea paradă cu poliţiştii locali care defilau ca la armată dând onorul generalilor în rezervă Oprea, Iordănescu şi, evident, Onţanu“, a mai spus Bădărău.
El a mai adăugat că, având în vedere că portul uniformei este strict reglementat legal, ar trebui luate măsuri contra celor care, pur şi simplu, fac circ în haina Armatei. Colonelul a mai spus şi că nu face aceste afirmaţii pentru că ar fi invidios că nu are gradul de general.
Colonelul Bădărău în uniformă, înainte de trecerea în rezervă FOTO C Crângan
„Se spune că Băsescu şi Iohannis au făcut, pe timp de pace, mai mulţi generali decât Hiter şi Stalin, pe timp de război. Asta spune multe. Deşi am avut funcţie de general, prefer să rămân colonel în rezervă decât să am colegi, generali de carton, precum cei pe care i-am amintit”, a mai declarat Bădărău.
Colonelul (r) Didel Bădărău (56 ani) a fost mai bine de un sfert de secol ofiţer de Poliţie de Frontieră. A absolvit Şcoala militară de ofiţeri a Ministerului de Interne, arma Paşapoarte-PCTF (puncte control trecere frontieră), iar după unificarea Comandamentului Naţional al Grănicerilor cu Direcţia Poliţiei de Frontieră a devenit şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi. A trecut în rezervă în 2011, după ce, timp de opt ani, a fost comandatul IJPF.
După pensionare a scris, împreună cu jurnalista Angela Ribinciuc, o carte autobiografică - „La frontiera loialităţii” - în care sunt dese accente de critică la adresa sistemului politic, acuzat că ruinează munca făcută de profesioniştii din toate domeniile.