Gheorghe Mărmureanu: infiltraţiile de apă stau la baza cutremurelor din Izvoarele

0
0
Cutremurele au afectat deja câteva case din satul Izvoarele. Foto: Adevărul
Cutremurele au afectat deja câteva case din satul Izvoarele. Foto: Adevărul

Invitat astăzi la emisiunea „După 20 de ani”, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a insistat pe faptul că mişcările seismice din zonă s-au produs din cauze naturale. De vină pare să fie şi structura geologică a terenului din zonă, formată din nisip, argile, marne şi leos.

În ultimele săptămâni în zona localităţii Izvoarele din judeţul Galaţi s-au produs mai multe cutremure care au cauzat îngrijorarea românilor.

„Încă de la început, a fost pusă întrebarea, cine şi ce a contribuit la distrugerea unui echilibru geodinamic sau tectonic în zonă", a declarat Gheorghe Mărmureanu la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV. Acesta explică faptul că în urma cercetărilor au fost descoperite mai multe falii şi s-a ajuns la concluzia că seismele se produc de-o parte şi de cealaltă a localităţii gălăţene.

Reprezentanţii Institutului Geologic Român au demonstrat prin electrometrie că cele două falii erau colorate în albastru, deci existau în acele zone infiltrări de apă care au dus la producerea cutremurelor, alături de structura geologică a terenului din zonă, formată din nisip, argile, marne şi leos. Practic, seisemele s-au produs din cauze naturale.

Mărmureanu dă şi exemplul oraşului Galaţi unde multe dintre blocuri au o parte uşor înclinată tocmai din cauza infiltraţiilor de apă în leos care au dus la deplasarea structurilor.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri