Galaţiul revine pe harta Europei. Acesta va fi gazda unei conferinţe a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor participa, printre alţii, ambasadorul Austriei şi ministrul de finanţe al Landului Baden Wurttemberg. Primarul Marius Stan este decis să scoată în lume urbea pe care o păstoreşte afirmând că aceasta este calea cea mai bună pentru atragerea de investitori străini şi de finanţări în cadrul Strategiei Dunării.

Personalităţi de marcă, participante la o conferinţă a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CORD), se vor afla la Galaţi luni 29 şi marţi 30 octombrie.
„Este onorant că ne-a fost acceptată invitaţia şi că, după atâţia ani de nefirească absenţă a Galaţiului din viaţa acestei importante organizaţii, oraşul nostru va fi gazda unei conferinţe internaţionale cu rol de preambul al marii întruniri programate să aibă loc, la sfârşitul lunii noiembrie, la Regensburg în Germania. Acolo unde se vor lua hotărâri deosebit de importante pentru oraşele dunărene", ne-a declarat primarul Marius Stan.

Şi-au confirmat participarea la conferinţa de la Galaţi, printre alţii, cordonatorul general al CORD, Peter Langer, ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger, ministrul de finanţe al Landului Baden Wurttemberg, Hans Peter Herdlitschka, Eric Bartha - secretar general al CORD, Gerhard Skoff - preşedintele Comitetului pentru Turism, Stefco Burghiev - guvernatorul Regiunii Ruse din Bulgaria, Brânduşa Predescu - director general în MAE şi coordonatorul Strategiei Dunării, Alexandru Capatu, preşedintele „ProDanube International", academicianul Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române.

„Am reuşit să intrăm pe harta Strategiei Dunării. Până acum, toate hărţile lor săreau de la Giurgiu direct la Constanţa şi Tulcea. Noi, practic, nu existam. Am intrat în acest consiliu după ce, în urmă cu o lună, am participat la o reuniune organizată de Primăria Vienei. Reuniunea de la Galaţi ne oferă ocazia să le prezentăm importanţilor oaspeţi oraşul nostru aşa cum este, cu bune şi cu rele", a mai afirmat edilul şef.

Ca să se înţeleagă importanţa prezenţei la Galaţi a unor oaspeţi de talia ministrului de finanţe german Michael Schwarzinger, se cuvine menţionat că landul Baden Wurttemberg este una dintre cele mai importante regiuni europene din punct de vedere economic şi, în acelaşi timp, cel mai important finanţator al proiectelor de dezvoltare cuprinse în cadrul Strategiei Dunării.

Acest land are 10 milioane de locuitori şi 8.800 de fabrici, PIB-ul pe cap de locuitor fiind de 33.600 de euro (!).
În Baden Wurttemberg este produs aproximativ un sfert din PIB-ul Germaniei. În acest land îşi au cartierele generale companii multinaţionale importante, precum Bosch, Daimler Benz şi Porsche.

Marius Stan încearcă să iniţieze şi o colaborare în plan zonal pentru realizarea unor proiecte importante.

„Cu dl. Stefco Burghiev am avut deja o discuţie la Viena şi va fi alături de noi. Prin discuţiile pe care le-am avut cu oficialităţile de la Brăila şi mai nou cu preşeditele CJ Tulcea, dl. Teodorescu, sper ca prin cele trei forţe, oraşele Galaţi şi Brăila şi judeţul Tulcea, să fim un factor important pe tot ceea ce înseamnă strategia de dezvoltare şi proiectele care vor fi dezvoltate în cadrul Strategiei Dunării. Eforturile noastre conjugate vor avea mai mult succes", susţine edilul gălăţean.

Primarul afirmă că, dacă la această conferinţă, de la Galaţi, nu va fi încă măsură să propună CORD proiecte demne de a fi incluse în Strategia Dunării, la viitoarea reuniune, de la Regensburg, va merge „cu lecţiile făcute": „Acum nu vom putea veni cu proiecte concrete, ci doar cu deziderate prezentate la modul generalist. La Regensburg, însă, luna viitoare, pentru noi va fi un adevărat examen".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite