Galaţi: 18 medici trebuie să scoată bani din buzunar pentru că au salvat vieţile pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă la Spitalul de Urgenţă, unde conducerea a somat medicii să plătească 21.000 de lei pentru reţetele compensate eliberate. Disputa s-a mutat în justiţie, de unde ambele părţi aşteaptă o soluţie legală la o problemă de care depinde sănătatea gălăţenilor.

Trei medici gălăţeni, printre care se numără şi şeful secţiei Boli Interne din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă, dr Dan Botezatu, au dat în judecată unitatea spitalicească, după ce conducerea le-a comunicat că le va reţine din salarii contravaloarea reţetelor gratuite şi compensate eliberate pacienţilor internaţi.

„Controlul a fost legal"

Asta în condiţiile în care este general ştiut că în spital nu sunt medicamente pentru tratarea bolnavilor. Singura lor şansă de a se însănătoşi este să cumpere medicamentele pe baza reţetelor eliberate de medici.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a efectuat un control la spital, în urma căruia a luat din contul unităţii suma de 21.000 de lei, ce reprezintă contravaloarea reţetelor compensate eliberate de 18 medici din Spitalul de Urgenţă.

„Noi am aplicat normele legale. Dacă sunt nemulţumiţi, treaba lor. Controlul a fost perfect legal", ne-a declarat Olimpia Buzia, director CJAS Galaţi.

Conducerea spitalului a luat decizia de a recupera banii, iar singura modalitate pe care au găsit-o a fost înştiinţarea medicilor că trebuie să scoată din propriile buzunare banii pe reţetele eliberate pentru a salva vieţile pacienţilor.

„Medicilor li se vor retrage bani din salarii, dar numai cu acordul lor. Nu s-a luat încă hotărârea de a-i acţiona sau nu în judecată pe medici, dar aşa ar fi normal. Noi ar trebuie să-i dăm în judecată, nu ei pe noi. CJAS a retras banii din contul spitalului, iar noi trebuie să recuperăm acei bani", a declarat Dumitru Istvan, director medical al Spitalului de Urgenţă.

De cealaltă parte, medicii consideră decizia aberantă şi sunt convinşi că Tribunalul Galaţi o va anula.

„Neinserarea în cuprinsul deciziei de sancţionare a descrierii faptei care constituie abatere disciplinară, neprecizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabile care au fost încălcate de salariat, duce la constatarea nulităţii deciziei", ne-a declarat avocatul Biatrice Martiş, care îi reprezintă pe medici în justiţie.

Şi conducerea spitalului este de acord că, finalmente, justiţia este cea care trebuie să decidă dacă este legal să sancţionezi financiar medicii pentru că salvează vieţile pacienţilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite