Gălăţenii, invitaţi să privească erupţiile solare printr-o lunetă  unică în România, cu ocazia Zilei Astronomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Astronomiei, şansa unei lecţii unice care ar putea fi începutul unei mari pasiuni. Foto: Florin Matei
Ziua Astronomiei, şansa unei lecţii unice care ar putea fi începutul unei mari pasiuni. Foto: Florin Matei

Sâmbătă 20 aprilie, Observatorul Astronomic de la Galaţi, cel mai modern din România, va avea porţile larg deschise, atât în timpul zilei, cât şi seara, până la miezul nopţii. Vizitatorii vor avea ocazia să devină ei înşişi astronomi pentru câteva ore.

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii  Galaţi  organizează „Astronomy Day”, sâmbătă 20 aprilie.

Manifestarea va consta într-o serie de observaţii astronomice accesibile publicului între care cele ale Soarelui printr-un instrument unic în România, o lunetă Coronado Solarmax. Prin intermediul acestui instrument performant vizitatorii  vor putea observa erupţiile solare, protuberanţele astrului zilei precum şi alte fenomene caracteristice activităţii solare (în intervalul orar 9.00 - 17.00).

De asemenea, sâmbătă seara, cu începere de la ora 20.00 şi până la miezul nopţii, oaspeţii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii vor avea acces la telescoape pentru a obseva munţii şi craterele de pe Lună, planetele Venus, Marte şi Saturn, roiuri de stele, stele duble, etc.

„În fiecare an, cu începere din 1973, astronomii din toată lumea sărbătoresc Ziua Internaţională a Astronomiei. Este un eveniment prin care se incearcă atragerea publicului spre acest domeniu foarte interesant şi accesibilizarea astronomiei. La observatiile astronomice vor fi folosite mai multe instrumente, inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.

Observatorul gălăţeani este, la ora actuală, unul de top. Anul trecut a obţinut Codul MPC C73 care-i conferă statutul de observator oficial al asteroizilor, acreditat de Minor Planet Center (MPC).

„Pentru obţinerea codului MPC am realizat o serie de observaţii astronomice privind traiectoria asteroizilor care ne pot ameninţa planeta, observaţii raportate la Minor Planet Center, în conformitate cu procedurile riguroase stabilite de această instituţie", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Compartimentului Planetariu - Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Organizarea „Astronomy Day” nu este o sarcină de serviciu pentru astronomul Ovidiu Tercu, ci un prilej de bucurie, căci are ocazia să-i contamineze şi pe alţii cu pasiunea sa de-o viaţă. Pasiune care s-a materializat în realizarea observatorului astronomic de la Galaţi, considerat cel mai performant din România. Este dotat cu un telescop ultramodern cu care observaţiile se fac pe monitoarele unor computere performante, iar înregistrările video şi foto se realizează cu o cameră digitală de uz ştiinţific. Telescopul trasmite imaginile unui calculator „Fără nici o laudă, Observatorul nostru este considerat la nivelul celor universitare din vestul Europei şi Statelor Unite şi sigur că facem activitate ştiinţifică, recunoscută ca atare", susţine astronomul gălăţean.

În căutare permanentă de discipoli

„În clasa a cincea am văzut la televizor un film documentar intitulat Cosmos, prezentat de Carl Sagan, care m-a marcat. Doi ani mai târziu, mi-am construit prima lunetă. Primisem cadou de Crăciun de la ai mei o carte despre cum se poate meşteri un astfel de instrument optic şi, cu banii câştigaţi, mergând cu Pluguşorul, mi-am cumpărat componentele necesare", povesteşte cel care astăzi este coordonatorul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

În anii care au urmat, adolescentul şi apoi studentul Ovidiu Tercu a citit toate cărţile şi revistele de astronomie pe care le-a putut procura în vremea comunismului şi peste ani a ajuns să urmeze studii postuniversitare în domeniul Astronomiei.

Astăzi visează să aibă cât mai mulţi discipoli în rândul copiilor şi adolescenţilor şi tocmai de aceea, pentru Ovidiu Tercu, Ziua Astronomiei este una cu totul specială.

Prin umare, toţi tinerii atraşi de Univers, planete şi ştiinţa observării acestora n-ar trebui să rateze prilejul de a avea acces la unele dintre cele mai moderne telescoape şi lunete.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite