FOTO Peste 1.000 de jocuri şi jucării vor fi expuse la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia va fi deschisă din data de 5 septembrie 2015, de la ora 11,00, fiind organizată de muzeul gălăţean în parteneriat cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi cu renumitul colecţionar de jucării Cristian Dumitru.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos va găzdui, în perioada 5 septembrie 2015 – 5 octombrie 2015, expoziţia temporară „Copilărie şi bucurie”. Evenimentul este organizat de muzeul gălăţean în parteneriat cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti.

Pentru prima dată la Galaţi, vor fi expuse peste 1.000 de exemplare de jucării, jocuri şi fotografii, confecţionate din materiale diverse, unele datând de la 1900, care au fost adunate cu pasiune de către fondatorul asociaţiei, inginerul Cristian Dumitru.

„Expoziţia se adresează copiilor, dar mai ales părinţilor care îşi amintesc că fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit”, spune colecţionarul Cristian Dumitru.

Vernisajul va avea loc în data de 5 septembrie, la ora 11,00, în pavilionul de expoziţii temporare a muzeului gălăţean.

Cine este Cristian Dumitru

Cristian Dumitru, un bucureştean de 51 de ani, inginer de meserie, care şi-a descoperit acum vreo 20 de ani o mare pasiune, aceea de a colecţiona jucării vechi.

De la cele câteva sute la peste 12.000 de jucării, câte numără azi colecţia sa, Cristian Dumitru a ajuns cumpărând de prin târguri ori de la alţi colecţionari, uneori la preţuri de nimic, alteori dând pe jucăriile mai valoroase sume de până la 100 de euro.

Printre jucăriile pe care le consideră cele mai valoroase se numără un motor cu abur funcţional, de fabricaţie germană şi vechi de mai bine de o sută de ani, ce acţiona ca şi mecanismul unui carusel, rotind jucăriile ataşate.

„A aparţinut unei familii de medici din Braşov, care a plecat din ţară. Era în familie de trei generaţii", explică el. Colecţionarul ne mai arată şi o păpuşică din porţelan, veche şi ea de peste un secol, dar şi o pereche de răţoi Donald, făcuţi în România în perioada comunismului, dar care au o particularitate anume: "Sunt singurele jucării româneşti cu tatuaj, făcute în acea vreme", susţine el.

Marele său regret este că, în România, nu există un Muzeu al Jucăriilor, aşa că face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva acest neajuns.

A înfiinţat deja Asociaţia Muzeul Jucăriilor, prin care încearcă să facă diligenţele pentru a înfiinţa un astfel de muzeu. A început deja şi lucrul la un catalog al jucăriilor româneşti, în care să fie prezentate toate modelele de jucării produse în România.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite