FOTO A renunţat la o carieră în medicină ca să picteze pasteluri. Este unul dintre puţinii români care mai utilizează astăzi tehnica extrem de migăloasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul este unul dintre puţinii artişti din România care mai foloseşte tehnica pastelulului Foto: Cornel Corcăcel
Pictorul este unul dintre puţinii artişti din România care mai foloseşte tehnica pastelulului Foto: Cornel Corcăcel

Cornel Corcăcel (44 de ani) a urmat, după Liceul Sanitar, Facultatea de Arte, încălcând astfel îndrumările părinţilor săi. Astăzi, este unul dintre puţinii pictori români care mai utilizează pastelul, această tehnică migăloasă, care necesită un timp mare de lucru. Tocmai de aceea, lucrările sale sunt atât de apreciate, Cornel Corcăcel având până acum numeroase expoziţii personale şi de grup.

Cornel Corcăcel (44 de ani) a fost pasionat de desen de mic copil şi, din ce îşi aminteşte, a început să deseneze încă de la grădiniţă. A copilărit în localitatea Negreşti, judeţul Vaslui, iar apoi a plecat la Suceava. Deşi este foarte talentat, încetul cu încetul, a uitat de pasiunea sa. S-a luat cu învăţătura, în condiţiile în care părinţii săi îşi doreau să devină medic. A urmat Liceul Sanitar în Suceava, iar apoi a activat ca asistent medical timp de patru ani.

Viaţa l-a adus însă în postura de a reveni la ce ştia să facă cu atâta măiestrie. A întâlnit câţiva medici pasionaţi de pictură şi a reînviat practic dorinţa de a desena şi de a picta. „Uşor, uşor, m-am reapucat de pictură. Începusem să pierd, ca să spun aşa, câte două-trei ore pe zi pictând şi desenând“, îşi aminteşte Cornel. 

Părinţii nu au renunţat însă la ideea de a-l vedea medic, însă nici artistul nu şi-a abandonat visul său de a deveni pictor. Aşa că şi-a luat concediu fără plată pentru un an, timp în care s-a pregătit la Galaţi alături de elevii care absolviseră Liceul de Arte pentru a susţine examenul de admitere la Facultatea de Arte din Iaşi, unde a şi reuşit să intre în 1995. În ziua când s-a căsătorit, care a coincis cu ziua lui de naştere, a aflat că a luat la facultate.

Totuşi, Cornel Corcăcel s-a mutat cu studiile la Galaţi, pentru că i-au plăcut oamenii şi atmosfera artistică din oraş. A atârnat greu în balanţă şi faptul că la Galaţi activa grupul Axa, un nucleu artistic cu nume mari din arta locală şi naţională, care erau un exemplu pentru artiştii tineri. 

Sub denumirea generică „Student Art“, timp de doi ani, a fost realizată o expoziţie de grup cu toţi studenţii la Arte din România care erau din Galaţi, la care a luat parte şi Cornel Corcăcel. Proiectul a fost unic, pentru că studenţii nu veneau cu lucrările gata făcute, ci le creau în decursul unei săptămâni, iar apoi le expuneau în cadrul unui vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

„Portretul nu este doar o faţadă“

Pictorul are o slăbiciune pentru portrete, deoarece i-a plăcut dintotdeuna anatomia corpului uman, dar şi să reflecte expresivitatea umană în operele sale. „Îmi place să studiez omul în diferite situaţii şi în diferite perioade ale vieţii. Chiar am un set de lucrări cu o persoană în mai multe ipostaze. Contează foarte mult trăirile acelei persoane, pentru că portretul nu este doar o faţadă“, ne dezvăluie pictorul.

Cornel Corcăcel foloseşte o tehnică aparte în lucrările sale. Este vorba de pastel, o tehnică aproape neexplorată în România, pentru că este foarte complexă: se folosesc beţişoare sub formă de creion, compuse din pigment pudră amestecat cu un liant. „Îţi trebuie mult antrenament. Eu fac pastel din facultate, din 1996, şi am ajuns, spun eu, la un nivel bun“, ne explică pictorul. Artistului îi place să picteze şi peisaje, dar şi compoziţii de şevalet şi grafică mică, îmbinând cu succes tehnica grafitului cu laviuri în tuş.

Împreună cu alţi doi artişti din Galaţi, a creat Societatea Artiştilor Figurativi din România, ce reuneşte artişti cu experienţă în arta figurativă, care respectă principiile clasice ale picturii, pentru că acestea s-au diminuat în ultimii ani, în condiţiile în care peste 80% din arta contemporană se axează pe non figurativ. „Asta face să dispară măiestria, frumuseţea detaliului, iar noi dorim să aducem în actualitate principiile clasice pe un fundament modern“, explică Cornel Corcăcel ce urmăreşte cu colegii săi prin acest proiect.

El a avut până acum nouă expoziţii personale şi foarte multe expoziţii de grup. Chiar dacă publicul este interesat de lucrările sale, pictorul nu apreciază aspectul financiar, ci doar să se autodepăşească, concurenţa fiind doar cu el însuşi.

Profesor de pictură de nouă ani

După absolvirea facultăţii, a hotărât să devină profesor şi şi-a început cariera de dascăl la Şcoala 11 din Galaţi, unde a lucrat nouă ani. „Rolul unui profesor mi se pare extraordinar, fiindcă modelezi elevul după propriul exemplu, îi dai ce ai tu mai bun, la care se adaugă ce are el mai bun, iar dacă se completează, poate ieşi ceva superb“, explică pictorul cum vede procesul de formare a unui copil.

A avut elevi care şi-au descoperit talentul pentru desen prin intermediul său şi au ajuns ulterior să urmeze Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi. Unul dintre aceşti elevi, George Marinciu, a expus chiar la Muzeul de Artă Contemporană din Barcelona în 2012, alături de maeştri în pictură recunoscuţi la nivel internaţional. „Eu îi învăţ bazele, ca să poată desena orice, după care ei pot merge oriunde cu imaginaţia. Îi învăţ cum să privească oamenii şi obiectele, pentru că ei, după ce au venit la Liceul de Artă, observă lucrurile mai delicat şi mai în profunzime decât oamenii obişnuiţi“, ne detaliază dascălul.

De ce e important caietul de schiţe

Tehnica este şi ea foarte importantă, iar artistul Cornel Corcăcel reuşeşte mereu să scoată ce este mai bun din elevii săi, dovadă că la examenele de admitere la facultăţile de artă din ţară ei reuşesc mereu să se claseze primii, cu punctaj maxim, indiferent de concurenţă. 

Elevii săi au expoziţii de desen şi pictură cât sunt încă pe băncile şcolii, în locaţii profesioniste, cu acces la publicul iubitor de artă. Cea mai mare satisfacţie profesională pentru Cornel Corcăcel este să genereze în elevii săi o mare plăcere de a lucra, ceea ce înseamnă detaşare totală de orice ar veni din exterior, singurul lucru care rămâne fiind şevaletul.

Un alt secret este stabilirea scopurilor. „Elevii trebuie să realizeze mai întâi nişte scopuri mici pentru a ajunge apoi la scopurile mari. Acest lucru trebuie să le intre în reflex, iar apoi o vor face zâmbind“, ne spune profesorul. Caietul de schiţe nu-i lipseşte niciunuia dintre elevii săi, pentru a surprinde oamenii în diverse ipostaze, dar şi pentru ca, peste ani, să-şi amintească de diverse momente din viaţă pe care le-au trăit. 

Chiar dacă este un pictor recunoscut, Cornel simte nevoia să îşi facă mereu cunoscuţi şi elevii, dar şi liceul de artă unde predă. De pildă, anul trecut a fost invitat la o tabără internaţională de pictură, iar organizatorii i-au promis că în acest an, doi dintre elevii săi, care vor puncta la olimpiada naţională de arte plastice, vor putea veni gratuit la acest eveniment organizat în Franţa.

Cornel Corcăcel nu a uitat nicio clipă de pasiunea lui pentru pictură. A avut mereu grijă să îmbine lucrul cu copiii cu munca la atelierul de pictură. În 2010, s-a transferat la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, iar rezultatele excepţionale au continuat să vină, elevii săi câştigând în ultimii doi ani locuri fruntaşe la Olimpiada Naţională de Arte Plastice. 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite