FOTO 16 imobile din centrul Galaţiului vor fi demolate de Primărie. Câţi bani vor primi proprietarii drept despăgubire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
In partea din dreapta a imaginii este una dintre clădirile ce vor fi demolate. Foto: Costel Crângan
In partea din dreapta a imaginii este una dintre clădirile ce vor fi demolate. Foto: Costel Crângan

Consiliul local a aprobat documentaţia pentru modernizarea străzii Traian, pe porţiunea cuprinsă între Piaţa Centrală şi bulevardul Brăilei. Investiţia va costa 14,1 milioane de lei, din care 4,7 milioane de lei despăgubirile către proprietarii expropriaţi.

Modernizarea străzii Traian pare să fi intrat în ultima ei fază, după mai bine de cinci ani de şantiere şi de probleme de trafic. Consiliul local Galaţi tocmai a aprobat documentaţia privind execuţia ultimului segment din artera rutieră, bugetul aferent şi regulamentul privind exproprierile care se vor face pentru ca strada să poată fi lărgită.

14,1 milioane de lei pentru  450 de metri de stradă

Dacă este să ne raportăm la costurile pe metru liniar, modernizarea ultimului segment al străzii Traian, în lungime de 450 de metri, pare să fie cea mai costisitoare parte din proiectul de transformare a arterei (care are peste cinci kilometri lungime) în cea mai importantă rută de tranzitare a oraşului Galaţi pe axa nord-sud. 

Practic, un metru liniar de stradă va costa  aproape 33.000 de lei, cu tot cu TVA lucrarea depăşind  41.500 de lei pe metru. Fiecare sută de metri va costa, aşadar, aproape un milion de euro.
Lucrările sunt, în schimb foarte complexe. Potrivit documentaţiei tehnice votată în CL strada va fi lărgită de la două la patru benzi (cu exproprieri de terenuri şi de clădiri), infrastructura publică (apă, gaze, canalizare, electricitate) va fi refăcută în totalitate, iar materialele folosite la carosabil vor fi de ultimă generaţie.

Exproprieri de de 1,1 milioane de euro

Evident, pentru ca strada să poastă fi lărgită de la opt la 14 metri este nevoie să se procedeze la o serie de exproprieri. Potrivit memoriului tehnic votat de CL, vor fi afectate 21 proprietăţi, iar în 16 dintre cazuri este necesară demolarea unor părţi de imobile. Toate clădirile care vor fi afectate se află pe partea stângă a arterei, în sensul de mers dinspre Piaţa Centrală către bulevardul Brăilei.

Suprafaţa totală a coridorului de expropriere este de 3.254 de metri pătraţi, dintre care 1.545 mp de teren şi 1.692 mp de construcţii. Nu prea iese socoteala la adunarea celor două suprafeţe, însă trebuie să-i credem pe cuvânt pe cei care au întocmit documentele. Poate că, uneori, 9 plus 2 face 4, nu?

Strada Traian din municipiul Galaţi

Suma totală plătită drept despăgubire se ridică la 4,7 milioane de lei. Asta înseamnă  că bugetul public va achita proprietarilor circa 1.444 de lei (330 de euro) pe metru pătrat. Evident, suma este o medie aritmetică, dat fiind că suma diferă de la proprietar la proprietar, în funcţie de gradul de ocupare cu construcţii a suprafeţei expropriate. Cert este că Primăria promite, oficial, că sumele vor fi virate în conturile proprietarilor în maximum 150 de zile, respectiv până la sfârşitul lunii septembrie a anului 2015.

Conform documentelor anexate la hotărârea de CL, cea mai mare sumă o are de încasat proprietarul de la nr. 52 al străzii Traian (familia Abrudan), care va primi 993.000 de lei pentru un imobil de 288 mp (suprafaţa desfăşurată) şi un teren de 118 mp. Urmează proprietatea de la numărul 28 (familia Baştină), care va primi 789.000 de lei şi proprietatea de numărul 14 (familia Dediu), care va încasa 521.000 de lei. În total sunt 21 proprietăţi afectate, iar în 16 cazuri vor fi demolate imobile sau părţi din acestea, iar despăgubirile includ şi costurile de consolidare a imobilelor ce vor fi afectate, precum şi taxa pe valoarea adăugată.

Strada Traian din municipiul Galaţi

Circulaţia pe axa nord-sud va fi mult simplificată

Potrivit Primăriei Galaţi, lărgirea străzii Traian va simplifica foarte mult traficul rutier pe axa nord-sud a oraşului. „Practic, de la DN 25 se va ajunge  în port mergând pe o singură stradă, lungă, fără curbe, care traversează oraşul dintr-un capăt în celălalt”, a declarat primarul Marius Stan.

Lucrările la strada Traian au început în urmă cu câţiva ani, în prezent fiind în şantier porţiunea dintre Piaţa Centrală şi strada Basarabiei, precum şi porţiunea din zona parcului Rizer. În restul arterei rutiere, lungă de cinci kilometri, nu mai sunt necesare lărgiri, ci doar lucrări de refacere a carosabilului, care se află într-o stare extrem de proastă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite