Explicaţii tip Pristanda pentru desele pene de curent din judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistica pe 2018 din judeţul Galaţi a fost comparată cu cea pe 2017, an în care s-au înregistrat cele mai mari avarii de reţeele electrice din ultimii 50 de ani, din cauza vremii biziare din aprilie. De asemenea, Electrica a evitat să vorbească despre evoluţia numărului de consumatori afectaţi de penele de curent.

De câteva luni încoace, gălăţenii sunt realmente terorizaţi de penele de curent. Numai în noiembrie, decembrie şi ianuarie au fost zeci de avarii importante la reţele, care au lăsat în beznă, cu orele, cartiere întregi (cu zeci de mii de locuinţe) din oraşul Galaţi, dar şi din numeroase localităţi rurale.

Având în vedere situaţia exasperantă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a solicitat SDEE Electrica Muntenia Nord să prezinte în comisia de dialog social organizată de instituţie un raport cu privire la cauzele incidentelor repetate, precum şi un plan de măsuri. Răspunsul companiei a întrecut, însă, toate previziunile.

Astfel, potrivit adresei nr 2010 din 19 februarie 2019, SDEE Muntenia Nord – sucursala Galaţi nu recunoaşte că ar fi vreo problemă deosebită şi încearcă să demonstreze că în 2018 situaţia a fost incomparabil mai bună decât în 2017.

Aflăm astfel că în vreme ce în 2018 au fost 14.033 de deranjamente şi 403 incidente (acestea se petrec la reţelele de înaltă tensiune şi afectează arii mari), în 2017 au fost 16.696 de deranjamente şi 471 de incidente, deci acum e mai bine cu 16% decât în trecut.

RAPORTUL complet la Electrica poate fi cititi AICI

Autorii raportului evită să spună şi numărul de abonaţi afectaţi de penele de curent, având în vedere că în teorie tot ca un singur deranjament este înregistrat şi acela în care este afectat un singur apartament, ca şi cel în care avaria afectează un cartier întreg, aşa cum s-a întâmplat tot mai des în ultima vreme în oraşul Galaţi.

De asemenea, cei de la SDEE Electrica au omis să spună că în 2017 s-a produs cea mai gravă situaţie de criză din ultimii 50 de ani. La jumătatea lunii aprilie a anului 2017, o ploaie îngheţată urmată de o ninsoare abundentă a distrus, practic, o mare parte dintre linii, peste jumătate din populaţia judeţului stând, în unele cazuri şi peste 15 zile, fără electricitate.

Numărul de avarii a fost imens, efectele dezastruoase, iar reacţia companiei îndelung contestată. De altfel, pe 4 mai 2017 prefectul din acea vreme (Gabriel Panitescu) acuza SDEE Electrica, într-o şedinţă publică, de falsificarea datelor transmise, în sensul că erau raportate zone unde ar fi fost reparate avariile, deşi în realitate nu era aşa.

Compania a argumentat, în 2017, că sunt mii de stâlpi rupţi şi că nu are capacitatea tehnică de a rezolva totul în timp scurt. Cu privire la avariile repetate care au afectat Galaţiul în 2018, lucrurile au fost interpretate diferit. „Precizăm că remedierea acestei întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică s-a încadrat în perioada de timp impusă de Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr.11/30.03.2016, completat de Ordinul ANRE nr.49/2017”, a fost răspunsul Electrica.

Compania a prezentat prefectului şi un plan de investiţii, însă din acesta nu rezultă care este amploarea fiecărei modernizări de reţea şi nici dacă lucrările au legătură cu prevenirea penelor de curente care i-au adus în pragul disperării pe locuitorii oraşului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite