DOCUMENT Consumatorii, despăgubiţi dacă rămân fără energie electrică. Ce sume vor primi
0Începând cu 1 ianuarie, toţi consumatorii de energie electrică, fie că este vorba despre pesoane fizice sau persoane juridice, pot primi despăgubiri de la furnizori, dacă vor rămâne fără energie electrică, despăgubirile fiind acordate în funcţie de numărul de ore de întrerupere neplanificată şi de locaţie, respectiv mediul rural sau mediul urban.
Diferenţe sunt şi în ce priveşte durata de întrerupere neplanificată în municipii reşedinţă de judeţ.
Lista compensaţiilor acordate utilizatorilor pentru nerespectarea indicatorilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică poate fi văzută aici.
Potrivit acesteia, începând cu data de 01.01.2019, se vor acorda despăgubiri pentru întreruperi nelanificate de: 6 ore – mediu urban, în condiţii normale de vreme; 4 ore - municipii reşedinţă de judeţ, în condiţii normale de vreme; 12 ore – mediu rural, în condiţii normale de vreme; 48 ore - în condiţii meteorologice deosebite.
Pentru acestea, despăgubirile sunt de câte 300 lei, în cazul alimentării cu energie electrică la 110kv, de câte 200 lei în cazul întreruperilor cu alimentarea la medie tensiune şi de câte 30 lei în cazul josei tensiuni.
Aceleaşi despăgubiri vor fi acordate şi dacă numărul întreruperilor de alimentare cu energie electrică este mai mare de 4 pentru mediul urban şi de 8 pentru mediul rural.
De asemenea, pentru 3 întreruperi lungi neplanificate ce afectează un loc de consum şi/sau de producere racordat la reţelele electrice de înaltă tensiune sau medie tensiune, indiferent de zonă, se vor acorda despăgubiri după cum urmează: 300 lei / depăşire la 110kV; 200 lei / depăşire la medie tensiune.
Câte 30 de lei se acordă în intervalul 01.01.2019 - 31.12.2020 pentru: 12 întreruperi – mediu urban; 24 întreruperi – mediu rural, iar în intervalul 01.01.2021 - 31.12.2022, pentru 8 întreruperi – mediu urban; 16 întreruperi – mediu rural. Aceeaşi sumă se va acorda din 01.01.2023 pentru 8 întreruperi – indiferent de zonă.
În 2017, media naţională a înreruperilor neplanificate de energie electric a fost de 283 minute
În sectorul distribuţiei energiei electrice, indicatorul principal avut în vedere pentru măsurarea performanţei operatorilor de distribuţie şi a calităţii serviciului este indicele SAIDI – System Average Interruption Duration Index. Acesta reprezintă durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client, pe durata unui an.
În urmă cu 8-10 ani, media naţională a SAIDI (media valorilor pe toate cele 8 regiuni de distribuţie) era de peste 600 de minute.
Acele mai recente date publicate de către ANRE, pentru anul 2017, arată că media naţională a fost de 283,92 minute, în uşoară scădere faţă de 290 de minute în anul 2016.
În ordine, operatorii de distribuţie au avut următoarele evoluţii. Tabelul este ordonat după cele mai bune performanţe din 2017.
Deşi evoluţia SAIDI arată clar o îmbunătăţire semnificativă a timpilor de întreruperi neplanificate, în special în regiunile Muntenia Sud şi Dobrogea, unde timpii medii de întrerupere sunt sub 200 de minute, este la fel de clar că sunt necesare în continuare îmbunătăţiri.
Doar regiunea Muntenia Sud – cu SAIDI de 145 de minute, se apropie de performanţele altor ţări din Europa Centrală.