Efectul psihologic al mâncatului şi cum ne poate afecta sănătatea. „Starea e mai importantă decât mâncarea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre noi nu dau o importanţă prea mare stării cu care se aşează la masă, fără să ştie că de aceasta depinde sănătatea noastră pe termen mediu şi lung. Dacă vom face o obişnuinţă din a mânca stresaţi, nervoşi sau furioşi, vom avea parte de tulburări emoţionale extrem de grave.

Majoritatea dintre noi ştiu că atunci când sunt stresaţi, simt nevoia să mănânce. Nu este nimic grav dacă acest lucru se întâmplă o dată sau de două ori, dar dacă devine obicei, atunci ne vom confrunta cu probleme serioase de sănătate.

”Corpul asociază hrana cu emoţiile pozitive. Acesta lucru vine de când suntem sugari, pentru că organismul a luat contact pentru prima dată cu hrana sub forma laptelui matern, dar şi cu căldura sânului şi dragostea mamei. Este o comunicare foarte profundă care duce în general la o stare pozitivă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Când mâncăm se produce o deschidere atât la nivel mental, cât şi emoţional şi fizic. Problemele apar când ne aşezăm la masă stresaţi sau cu o stare negativă. Organismul va secreta adrenalină în exces şi cortizol, ceea ce pe termen mediu şi lung ne va îmbolnăvi.

Dacă ne aşezăm la masă cu o stare pozitivă, corpul va produce endorfine, numite şi moleculele fericirii, şi oxitocină, cunoscută şi ca hormonul iubirii.

Mâncarea devine otravă pentru organism

”Manifestările emoţionale negative sunt extrem de toxice, otrăvesc pur şi simplu corpul Vorbim de starea pe care o avem la acel moment, cum ar fi tristeţe, furie, supărare, invidie, gelozie sau frică. Stările emoţionale se manifestă şi când pregătim mâncarea. Când facem o salată şi sunt supăraţi sau trişti, mâncarea respectivă va fi <<înzestrată>> cu acea emoţie, va primi energia acelei stări”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Există însă şi reversul medaliei şi este de dorit ca acest lucru să se întâmple. Mâncarea poate fi încărcată pozitiv când avem o stare de bucurie la gătit sau dacă am primit alimentele de la cineva care are o stare pozitivă.

”Este important de reţinut ca atunci când avem emoţii negative, să nu mâncăm deloc. E mai bine să postim, chiar şi pentru câteva ore, decât să consumăm o hrană pe care o mâncăm supăraţi, trişti sau nervoşi. De pildă, persoanele care consumă alimente când sunt triste vor pune o presiune pe plămâni, care vor fi şi programaţi şi influenţaţi negativ. Persoanele stresate care mănâncă vor deveni şi mai stresate, iar mâncarea pe care o consumă va fi otravă pentru organism”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Remediu simplu ca să nu ajungem la bulimie sau anorexie

Lucrurile sunt, de fapt, foarte simple. Când o persoană mănâncă cu o stare negativă va crea un conflict între acea stare de bucurie, de plăcere pe care o avea când se aşeza la masă şi starea de tristeţe, supărare sau furie pe care o are la acel moment.

”Iată de ce, în anumite situaţii, starea este mai importantă decât mâncarea. Recomandarea mea este ca atunci când vă simţiţi stresaţi şi chiar foarte obosiţi, ori resimţiţi orice altă stare negativă, nu mâncaţi, pentru că dacă veţi continua să faceţi asta, riscaţi să ajungeţi la bulimie, o tendinţă pe care o au unele persoane de a mânca din ce în ce mai mult din dorinţa de a obţine o stare pozitivă, sau la anorexie, ce poate duce la o lipsă a poftei de mâncare. Aceste manifestări emoţionale pot fi controlate, iar dacă înţelegem cât de rău ne poate face să mâncăm nervoşi, furioşi sau stresaţi, putem amâna câteva ore masa pentru a ne schimba starea şi a putea savura apoi mâncarea cu o stare pozitivă”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine

Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite