Efectul psihologic al caniculei. Ce se întâmplă când organismul nu poate menține temperatura de 37 de grade Celsius

0
Publicat:

Căldura din ce în ce mai mare cu care ne confruntăm în ultimii ani a crescut la cote alarmante și nivelul de stres, astfel că acum problema nu mai este una strict fizică, ci a devenit și psihologică.

Canicula poate produce tulburări psihologice grave FOTO arhivă Adevărul
Canicula poate produce tulburări psihologice grave FOTO arhivă Adevărul

Canicula produce transpirație excesivă, începe să ne mănânce pielea și să se irite, iar pe acest fond stresul explodează. Ne enervăm din orice, ne pierdem răbdarea ,dar și concentrarea. Practic, ne pierdem echilibrul mental. 

„Canicula mărește stresul pe care fiecare din noi îl resimte. Sunt mai mulți factori care fac ca stresul să se acumuleze în organism. Căldura este unul dintre aceștia și ea ne afectează nu numai fizic, ci și mental și emoțional. Prin urmare, este necesar să știm cum să prevenim efectele nedorite ale caniculei asupra organismului”, explică psihologul Stelian Chivu.

Stările fizice pe care le resimțim în timpul caniculei se manifestă diferit la fiecare dintre noi. Putem face insolație, ne confruntăm cu stări de leșin, deshidratare, creșterea tensiunii arteriale, crampe stomacale, transpirație abundentă, ce culminează cu epuizarea fizică și psihică.

Ce este termofobia și când se instalează

Când organismul nu reușește să își mențină temperatura de 37 de grade Celsius, corpul este supus la foarte solicitări, pe toate nivelurile, spun specialiștii. Un aspect puțin știut este că, dacă ne confruntăm cu temperaturi excesive, crește riscul să dezvoltăm tulburări psihologice.

„Poate să apară agitația, nervozitatea, confuzia, apatia, scăderea capacității controlului fizic, emoțional și psihic. De asemenea, poate apărea epuizarea generală și confuzia. Toate acestea sunt însoțite de stări emoționale și gânduri negative. Tot canicula face posibilă instalarea termofobiei, ce se traduce prin frica de căldură”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Când se depășește limita de suportabilitate a organismului din punct de vedere termic și psihic, momentul poate fi depășit printr-o tehnică de respirație ce permite echilibrarea temperaturii corporale relativ repede.

Este indicat să respirăm profund și încet, astfel încât creierul în special și organismul în general să se oxigeneze bine. Gradual, corpul își va regla temperatura și vom depăși momentul dificil.

Cât de importantă este odihna

Este de evitat ca în zilele caniculare să consumăm alcool, cafea, grăsimi în exces și dulciuri, fiind indicat să bem suficientă apă și să consumăm hrană ușoară, în special fructe și legume. Odihna este la fel de importantă pentru refacerea necesarului de energie al corpului, spun specialiștii.

„Am avut ocazia să analizez mai mulți locuitori din țările arabe, în special crescătorii de cămile, pentru care temperaturile de 40-45 de grade Celsius sunt ceva obișnuit. Am sesizat că respiră într-un anumit mod, cu limba puțin scoasă în afara gurii, ce permite hrănirea creierului cu mai mult oxigen, reglarea temperaturii la nivelul capului și instalarea echilibrului mental. Este o tehnică de respirat ce necesită o instruire prealabilă și apoi mult exercițiu”, explică psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite