Echipajele serviciilor de urgenţă fac faţă cu greu avalanşei de solicitări din aceste zile de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajele de la Ambulanţă şi SMURD lucrează în regim de suprasolicitare Foto: Marius Mototolea
Echipajele de la Ambulanţă şi SMURD lucrează în regim de suprasolicitare Foto: Marius Mototolea

Accidente, incendii, agresiuni, come alcoolice, infarcte miocardice, colici, indigestii, dar şi alarme false. Toate astea fac parte din Crăciunul salvatorilor de vieţi de la SMURD, Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Gălăţenii a căror meserie este aceea de a salva vieţi au avut „un program încărcat” încă de de debutul Crăciunului din acest an.

„Echipajele de la SMURD au efectuat 43 de intervenţii, în perioada 23 – 25 decembrie. Au fost solicitate la şapte cazuri de comă alcoolică, la opt accidente soldate cu răniri din diferite cauze şi la un accident rutier soldat cu trei victime. La acesta din urmă, au acţionat împreună cu colegii de la Descarcerare. Din păcate, nici de această dată, n-au lipsit alarmele false. De trei ori au fost puse pe drumuri, inutil, echipajele SMURD, în perioada menţionată. Pompierii au acţionat la şapte incendii”, ne-a informat căpitan Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Şi la Ambulanţă s-a lucrat „la foc continuu”.

„Sărbătorile ne-au adus, ca de obicei în această perioadă a anului, un surplus semnificativ de cazuri. Practic numărul acestora s-a dublat şi s-a ajuns la peste 100 în 24 de ore. Consumul exagerat de alcool a avut un rol determinant la toate cele 22 de agresiuni ale căror victime au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Unele dintre acestea au fost găsite în stare gravă cu traumatisme şi plăgi care pot pune în pericol viaţa”, a afirmat dr. Mihai Polinschi, directorul serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Fireşte că nu puteau lipsi nici victimele exceselor, în special a celor alimentare.

„Echipajele ambulanţei au intervenit şi la 12 cazuri de colici biliare şi simptomatologie de pancreatită diagnosticată la persoane care au exagerat cu bucatele tradiţionale. Mult mai grave au fost însă consecinţele în cazul a trei pacienţi cu infarcte miocardice grave, care au necesitat transfer la Bucureşti, la Instititutul Fundeni. Printre aceştia s-a numărat şi un bărbat de 39 de ani, căruia i-am acordat asistenţă pe durata transportului”, a mai precizat dr. Polinschi.

Numărul mare de cazuri, specific sărbătorilor, face simţită, mai mult decât oricând, insuficienţa personalului, de la Ambulanţă şi de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.
Din ultimele cinci zile şi nopţi, doctorul Polinschi a petrecut patru în gardă. În acelaşi regim epuizant, lucrează toţi ceilalţi colegi ai săi, din ce în ce mai puţini. Aceeaşi situaţie este şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judetean, care înciuda nevoii disperate de personal, a fost scoasă de pe lista secţiilor cu prioritate la deblocarea de posturi.
      

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite