Dispozitivul inventat de un student care ajută şoferii să protejeze motocicliştii şi bicicliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei şi dispozitivul creat de el şi instalat la bordul unei maşini FOTO Florin Marin Bogdan
Andrei şi dispozitivul creat de el şi instalat la bordul unei maşini FOTO Florin Marin Bogdan

Andrei Popa, student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a creat un algoritm care identifică bicicliştii şi motocicliştii când se apropie de maşini, iar şoferii sunt atenţionaţi sonor şi vizual pentru a-i evita în eventualitatea ar ajunge în unghiul mort al autovehiculelor.

Andrei Popa (22 de ani), student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos”, a creat recent un algoritm ce are ca scop identificarea bicicliştilor şi motocicliştilor care se apropie de maşini, astfel încât şoferul să fie alertat sonor şi vizual despre acest lucru şi să nu facă manevre care i-ar putea accidenta.

Vorbim practic de o cameră de luat vederi montată în spatele maşinii, special adaptată prin intermediul algoritmului amintit să recunoască doar bicicliştii şi motocicliştii. „Un calculator este instalat la bordul maşinii, iar camera de luat vederi trimite date computerului, iar când un biciclist  sau motociclist se apropie de maşină, şoferul este anunţat atât acustic, cât şi vizual despre acest lucru”, îşi prezintă tânărul inovaţia.

Algoritmul creat de Andrei poate detecta bicicliştii şi motocicliştii când aceştia ajung la o distanţă între cinci şi zece metri de autovehicul. Inovaţia are o utilitate majoră, pentru că de multe ori bicicliştii şi motocicliştii se strecoară prin partea dreaptă a vehiculelor, iar dacă ajung în unghiul mort al maşinii, nu pot fi văzuţi de şoferii care vor, la rândul lor, să vireze la dreapta şi astfel se produc accidente rutiere, unele foarte grave.

Testat în curtea facultăţii

Andrei s-a gândit să creeze algoritmul amintit după ce a citit despre mai multe astfel de evenimente rutiere, în special cele produse după plecarea de la semafor. Bicicliştii şi motocicliştii pleacă, de regulă, mai repede, iar dacă şoferii care fac dreapta nu îi văd, riscă să îi acroşeze.

„Am testat în curtea facultăţii eficienţa dispozitivului, în condiţii de siguranţă, dar este doar un prim pas. Este nevoie acum de un test profesionist, care să asigure securitatea celor care participă la testarea în condiţii de trafic real”, spune doctorul inginer Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi şi coordonatorul Cercului Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, din care face parte şi Andrei.

Pe maşinile mai performante este instalat ân prezent un sistem denumit ADS (Advanced Driver Assistance System), care anunţă conducătorii auto despre existenţa unor situaţii potenţial periculoase în trafic, frânează când maşina se apropie de un obstacol şi şoferul nu frânează şi semnalizează când nu se anunţă schimbarea direcţiei de mers.

Poate fi integrat în sistemul de siguranţă al maşinii

Nu există însă un sistem instalat de producătorii de maşini pe autovehicule care să avertizeze şoferii despre apropierea motocicliştilor şi bicicliştilor. Studentul din Galaţi şi-a propus să meargă mai departe cu inovaţia sa şi să o înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar apoi să o omologheze la RAR. Algoritmul creat de Andrei costă câteva sute de euro şi poate fi integrat uşor în sistemul computerizat de siguranţă al maşinii.

Andrei Popa student Facultatea de Inginerie Galati FOTO Florin Marin Bogdan 1

Camera de luat vederi instalată pe maşină, care detectează bicicliştii şi moticicliştii FOTO Florin Marin Bogdan

Tânărul lucrează de peste doi ani ca electrician la departamentul IT al colosului siderurgic Liberty Galaţi şi nu s-a gândit încă pe ce zonă va activa după absolvirea facultăţii. Va fi cu siguranţă unul din cele patru domenii: inteligenţa artificială, programare, simulare computerizată sau securitate informatică. „Momentan vreau să <<fur>> din fiecare ramură a IT-ului şi să văd pe ce zonă mă pliez cel mai bine”, spune Andrei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Matematică predată cu piese de Lego, zar şi capace colorate. Profesoară Merito: „Avem nevoie de ea în viaţa de zi cu zi“

Regulile de aur de la o şcoală rurală de senzaţie. „Nu există un profesor mai bun decât un copil care îi predă altui copil“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite