Dispozitiv care analizează calitatea aerului, creat de studenții gălățeni. Cum funcționează

0
Publicat:

Studenții Universității din Galați au creat un dispozitiv capabil să analizeze calitatea aerului și să transmită datele prin intermediul unui modul GSM către un server. Ei au fost premiați la DanubeAir Hackathon.

Echipa câștigătoare de la Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Universitatea Galați
Echipa câștigătoare de la Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Universitatea Galați

Dispozitivul creat de studenții Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică a obținut mare premiu în cadrul competiției DanubeAir Hackathon. Este vorba de un proiect finanțat prin Semimaraton Galați 2022, program al Fundației Comunitare Galați.

Tema concursului a fost crearea unui dispozitiv capabil să analizeze calitatea aerului din orașul Galați și să transmită datele prin intermediul unui modul GSM către un server, pentru ca acestea să poată fi făcute publice pe o platforma ce urmează să fie lansată.

„Premiul concursului a fost câștigat de Echipa Rebooters, echipă compusă din studenții Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din cadrul Universității noastre. Această echipă a fost formată din Podaru Mihai (student anul 2, specializarea Automatică și Informatică Aplicată), Andrei Lăbuș (student anul 2, specializarea Automatică și Informatică Aplicată), Claudia Anghel (studentă anul 3, specializarea Automatică și Informatică Aplicată) și Cristian Iordăchescu (student anul 1, specializarea Calculatoare)”, au transmis reprezentanții Universității Dunărea de Jos. 

Proiect de 20 de milioane de euro, la Universitatea din Galați

Galaţiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.

Proiectul UDJ se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea” şi este în curs de implementare. Practic, proiectul va avea două mari componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe vapor. 

Centrul mobil va fi un vapor. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va fi gata la începutul anului 2023 şi va avea şapte laboratoare permanente şi 10 locuri pentru echipele de cercetare.

 În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite